• 12 juni 2015
  • Leestijd: 2 minuten

ROS: Robot Operating System als sleutel voor innovatie?

Smart industry Data science quality

Onafhankelijk van de producent of het product software ontwikkelen is niet iets van de laatste tijd. Zo is er voor PLC besturingen al enige tijd de IEC61131-3 standaard. Het ultieme doel is dat de programmeur hardware onafhankelijk software kan ontwikkelen. In de praktijk blijkt dit nog steeds een hele uitdaging. Hoe mooi zou het zijn als programmeurs hun werk online delen en kunnen hergebruiken?  

Wat is ROS (een Robot Operating System)

Neem nu ROS (Robot Operating System). Een initiatief dat is komen overwaaien uit de States. De eerste versie van dit open source platform, uitgegeven door Willow Garage, stamt uit 2008. Dit platform gaat het programmeren van complexe robotica-applicaties vereenvoudigen. Ook het delen en hergebruik van elkaars software is een belangrijk aspect. ROS ondersteunt alle gangbare programmeertalen zoals C++ en Python. Een ander uitermate belangrijk aspect is dat het platform die flexibiliteit biedt waar de nieuwe generatie autonoom opererende robots om vraagt. Na eerst geëvolueerd te zijn in de academische wereld is het inmiddels mogelijk om, d.m.v. ROS-Industrial, menig industriële robot aan te sturen van de bekende merknamen. De softwarelibraries die online worden gedeeld groeien gestaag!

Nieuw platform: ROS-I

Door deze werkwijze en denkwijze is er een nieuw platform ontstaan waarbij het mogelijk is om robotica-innovaties versneld naar de markt te brengen. De behaalde positieve resultaten in de academische wereld en in de Amerikaanse industrie hebben er voor gezorgd dat ROS-I ook een stevige voet aan de grond krijgt in Europa. Zo is het ROS-Industrial Consortium Europe opgericht waarbij Fraunhofer IPA een centrale rol speelt. Hier is al menig project opgezet om het platform optimaal te benutten. Daarnaast tonen de Nederlandse technische universiteiten al mooie resultaten met diverse service-robot applicaties. Maar ook de Nederlandse industrie begint in grotere getalen kennis te maken met dit ‘open source framework’.

Initiatieven als ROS-I blijken een belangrijke drijfveer voor innovatie en industrie. Innovaties komen hierdoor in een stroomversnelling. En dit ten gunste van de time to market en ontwikkelkosten. Hierdoor kan een belangrijke conclusie worden getrokken: het open source denken geeft innovatie een boost!

Aan de slag met ROS?

Maak in de cursus ROS-Industrial basis kennis met de flexibele structuur van ROS-Industrial; de tool voor de snelle ontwikkeling van intelligente industriële robots.

Bekijk deze cursus

Over de schrijver

Wouter Lintsen

Wouter Lintsen