Verspanen 2.0: op weg naar een perfect verspaand product

Verspaning is een techniek die wordt gebruikt om metaalbewerking te verrichten. Hierbij worden delen van het materiaal afgehaald om tot een bepaalde vorm te komen. Dit kan handmatig of machinaal worden gedaan. Voor een perfect verspaand product moet alles kloppen: materiaalkeuze, juiste gereedschap, freesstrategie (software), machine, koelsmeermiddel en een goed opgeleide vakman.

Belangrijke factoren bij verspanen

Elk aspect brengt een scala van keuzes met zich mee. Het samenspel van al deze keuzes resulteert in een efficiënt en effectief productieproces en een perfect product. Een slim productieproces kijkt van tekening tot gereed product. Hoe kom je tot optimale proceszekerheid? Het is belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren bij verspaning:

  • Materiaalkeuze: het juiste materiaal voor de specifieke toepassing en productieproces
  • Juiste gereedschap: passende gereedschap voor het bewerkingsproces
  • Freesstrategie (software): het bepalen van de juiste freesstrategie voor de meest efficiënte en nauwkeurige bewerking
  • Machine: een geschikte machine voor de taak en omvang van de bewerking
  • Koelsmeermiddel: een geschikte koelsmeermiddel voor de bewerking om de levensduur van gereedschap te verlengen en de kwaliteit van de afwerking te verbeteren
  • Goed opgeleide vakman: de vakman die ervoor zorgt dat alles op de juiste manier verloopt.

Verspanen 2.0

De prestaties van moderne hardmetalen gereedschappen voor CNC draai- en freestechnologie nemen alsmaar toe. Als je deze moderne gereedschappen effectief inzet kunnen er kortere cyclustijden met langere standtijden tijdens de verspaning worden gerealiseerd.

Cursussen voor verspanen

Voor een optimale proceszekerheid bij verspaning is het essentieel dat je op de hoogte bent van de verschillende keuzes en mogelijkheden die bij het proces komen kijken. Onze cursussen zijn bedoeld om kennis en vaardigheden bij te brengen over de verschillende factoren die van belang zijn bij verspaning.

We besteden aandacht aan het herkennen van verschillende materialen, het bepalen van de juiste gereedschappen en frezen, het instellen van de machine en het kiezen van het juiste koelsmeermiddel.

Naast de theoretische kennis is er ook aandacht voor de praktische vaardigheden die nodig zijn bij verspaning. Zo wordt er getraind op het opspannen van materiaal, het uitvoeren van bewerkingen en het controleren van de kwaliteit van het eindproduct.

Cursussen op het gebied van Verspanen