CursusSubsidie

Matrijzen voor kunststoffen B

Een integrale aanpak voor de ontwikkeling van spuitgietproducten en matrijzen

Het maken van een goed product- en matrijsontwerp plus de kostprijscalculaties hiervan vormen een complex proces, waarbij matrijskennis een grote rol speelt. Hierbij opereert u niet alleen, maar in een team. De stappen in het traject van productidee tot eindproduct zijn onderling sterk samenhangend, beïnvloeden elkaar en moeten steeds sneller leiden tot goede eindproducten en spuitgietmatrijzen.

De cursus Matrijzen voor kunststoffen B legt de nadruk op een integrale aanpak van het volledige traject. Gedurende de cursus werkt u in een multidisciplinair team, waarbij u een complete opdracht van productschets en producteisen tot een kunststof spuitgietproduct inclusief spuitgietmatrijs uitwerkt. Hierbij leert u ook om over uw eigen specialisme heen te kijken.

Dit levert de cursus Matrijzen voor kunststoffen B u op

Na afloop van de cursus kent u de belangrijkste aandachtspunten voor een productontwerp van een kunststof spuitgietproduct. Hierbij leert u alles over de diverse typen kunststoffen en hun gedrag. Ook leert u de onderdelen en werking van een spuitgietmatrijs en bent u bekend met de prijsopbouw van een spuitgietmatrijs en –product. In teamverband vertaalt u een productschets en –eisen in een kunststof spuitgietproduct inclusief matrijsconstructie en kostprijscalculatie en heeft u inzicht in het productieproces.

Voor wie is deze spuitgietmatrijzencursus bedoeld?

Iedereen die in een vroeg stadium betrokken is bij het verstrekken van de opdracht, het productontwerp en de matrijsconstructie zoals engineers, (matrijs)constructeurs, in- en verkopers van matrijzen, productontwikkelaars, verkopers van grondstoffen, matrijzen en matrijsonderdelen en ervaren spuitgieters.

Niveau van de cursus

HBO. Voor het met succes volgen van deze cursus is voldoende kennis van kunststoffen noodzakelijk. Parate kennis van wiskunde is een pré

Duur

20 avondbijeenkomsten van 2½ uur, 1x per week (plus 1 examendag). Dit is exclusief de tijd die aan de eindopdracht besteed moet worden. Deze cursus wordt 1 x per jaar, in het najaar, in Veldhoven en Utrecht gepland.

Getuigschrift

De cursus wordt afgesloten met een theorie-examen en een beoordeling van de eindopdracht door een examencommissie. Bij voldoende resultaat voor het theorie en praktijkexamen ontvangt u een getuigschrift.

Lesmateriaal

Uitgebreide syllabus.
Studiebelasting: in overleg met de docenten, 5 tot 6 uur per week (afhankelijk van uw inzet)

Digitaal leerportaal

Tijdens de cursus maakt u gebruik van het digitale leerportaal van Mikrocentrum. De cursus is interactief en praktisch van opzet waarbij het gebruik van het leerportaal onmisbaar is. Op het leerportaal vindt u allerlei bronnen en activiteiten terug die u nodig heeft gedurende de cursus. Het digitale leerportaal is bedoeld om het leren makkelijker, maar vooral ook leuker te maken.

BijeenkomstOnderwerpen o.a.
1 Inleiding kunststoffen: inleiding in de opbouw van kunststoffen, bereiding van kunststof, amorfe en deelkristalijne thermoplasten, mengsels van polymeren, leveranciers.
2 Het gedrag van kunststoffen: vervormingen, gedrag voorspellen van kunststof constructies, kruipgedrag, invloed temperatuur, gegevens uit database Campus.
3 Het gedrag van kunststoffen: thermische en overige eigenschappen.
  Uitreiking eindopdracht, in groepsverband uit te werken.
4 Constructieve aspecten voor belasting bij kunststof producten: het verstijven van constructies, klikverbindingen.
5 Vervorming, rek en stijfheid van kunststof producten: definities, axiaal belaste constructies en knik, op buiging belaste constructies, torsie, belasting van plaat (sterkteleer).
6 Haalbare toleranties bij kunststof spuitgietproducten: invloed van proces parameters, producttoleranties, standaard tolerantie systemen.
7 Productvormgeving van kunststof spuitgietproducten: eisenpakket, wanddikte, inval, scherpe hoeken, ondersnijdingen, scharnieren, lossingsschuinte, product nesting.
8a Rheologie van kunststoffen: korte inleiding over stroming, praktijkvoorbeelden voor Newtonse en structuur-visceuze vloeistoffen. Drukvalberekening, vulbeeld product.
8b Simulatie software SOLIDWORKS® Plastics.
9 Algemene inleiding spuitgietmatrijzen: diverse typen spuitgietmatrijzen, universeelhuizen, technieken,proef- en/of voorloopmatrijzen.
10 Aanmaak van de productvormende delen van de spuitgietmatrijs: bewerkingen, materiaalkeuze, harden en ontladen, overzicht diverse staalsoorten.
11 Constructie van deelvlakken, deellijnen en delingen: soorten delingen: vlakke, getrapte, in verband met uitstoten, aanspuiting, producttoleranties, etagematrijzen
12 Het calculeren van spuitgietproducten: productprijzen met behulp van software.
13 Het calculeren van spuitgietmatrijzen: economische voudigheid, materiaalkosten, gereedschapkosten, keuze type spuitgietmachine.
14 Aanspuiten (conventioneel): aanspuitgegevens voor diverse materialen, drie-platen matrijzen, etagematrijzen.
15 Aanspuiten (hotrunners): hotrunner en semi-hotrunner systemen.
16 Warmte-transport bij spuitgietmatrijzen (koeling).
17 Uitstoten van producten uit spuitgietmatrijzen: uitstootsystemen, anti-lossende producten, schroefdraad uitstoten, uitstoten met hulpmiddelen, uitstoten met hydraulische cilinders.
18 Warmtebehandelingen van spuitgietmatrijs onderdelen: anisitropie-effect, de vorm van het product, thermische behandelingen, galvanische behandelingen Mechanische sterkte van spuitgietmatrijzen: matrijswandsterkte, matrijs en matrijsonderdelen versterken, materiaal.
19 Speciale Spuitgiettechnieken: meercomponenten spuitgieten, insert en outsert moulding,gas- en waterinjectie.
  Theorie-examen en beoordeling van de eindopdracht.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren?

Aanpak

We komen vrijblijvend bij u op bezoek, zodat we een goed beeld krijgen van uw organisatie, de doelgroep en uw doelstellingen.

Kwaliteit

Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend.

Prijs

Het organiseren van een bedrijfsinterne cursus voor meerdere personen levert vaak een interessant prijsvoordeel op.

Resultaat

Uiteindelijk telt het resultaat. Onze persoonlijke en flexibele aanpak, de praktijkgerichte aanpak en bovenal onze ervaren en specialistische docenten dragen bij aan dit succes.

Neem voor meer informatie contact op met:
Barend Blom, b.blom@mikrocentrum.nl of telefonisch via +31 (0)6 22 98 79 84
Inschrijven Plaats Startdatum Begintijd Eindtijd Prijs Avonden/Dagen
Utrecht 05-10-2020 19:00 21:45 € 2640 21
Veldhoven 08-10-2020 18:30 21:15 € 2640 21

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Het avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en water.