OpleidingSubsidie

Lijmoperator (EAB)

Lijmverbindingen nemen een steeds belangrijkere plaats in binnen de techniek. Mooie voorbeelden hiervan zijn de automobielindustrie, vliegtuigindustrie, transportsector, jachtbouw en consumenten producten. Een mooi strak, lichtgewicht en functioneel product bestaat vaak uit een of meerdere lijmverbindingen. De markt vraagt steeds vaker om gegarandeerde of gecertificeerde kwaliteit. Zo ook bij het verlijmen.

De opleiding Lijmoperator leidt op tot het diploma European Adhesive Bonder (EAB) en is bedoeld voor iedereen die zich met uitvoerende werkzaamheden op lijmgebied bezighoudt. Met deze EAB cursus legt u een stevige basis!

Wat leert u tijdens deze opleiding?

Deze gecertificeerde opleiding zorgt voor een fundamenteel begrip van de lijmtechnologie, zodat de bijzondere aspecten van het lijmproces worden begrepen en rekening mee wordt gehouden tijdens het uitvoeren van de lijmwerkzaamheden. De relevante samenhang en belang van werkinstructies worden duidelijk. Na succesvolle afronding van deze opleiding bent u in staat om als ware vakman/vakvrouw, onafhankelijk lijmwerkzaamheden uit te voeren, op technisch verantwoorde wijze.

Voor wie is de opleiding Lijmoperator (EAB) bedoeld?

Iedereen die lijmverbindingen in een productieproces samenstellen, waarbij hoge kwaliteit en reproduceerbaarheid een belangrijke eis is. Deze opleiding is ook bestemd voor groepsleiders (“voormannen”), instructeurs en technische verkopers.

Niveau van de opleiding

MBO niveau 2. U moet een goede beheersing hebben van de Nederlandse taal, zodat u het opleidingsmateriaal goed begrijpt en daarnaast in staat bent om de examens te doen.

Duur

5 dagbijeenkomsten in één week.

De opleiding wordt uitgevoerd in samenwerking met het Lijmacademie en afgerond met een praktisch, schriftelijk en mondeling examen. Voorwaarde om aan het examen deel te mogen nemen is dat u naar redelijkheid heeft deelgenomen aan de opleidingsdagen.

Diploma

Deze opleiding wordt afgesloten met een examen, welke wordt afgenomen door het NIL (Nederlands Instituut voor Lastechnologie). Dit examen kent een Europese goedkeuring via de ‘European Welding Federation’ (EWF). Het behalen van het examen geeft recht op een EWF diploma met de titel European Adhesive Bonder.

 

De opleiding European Adhesive Bonder leidt op tot Lijmvakman/Lijmvakvrouw met het Europees erkend diploma NIL-EWF 515-1 EAB.

U bent na het behalen van het diploma bevoegd en in staat om:

  • zelfstandig lijmwerkzaamheden uit te voeren aan de hand van geschreven werkinstructies;
  • een bijdrage te leveren aan kwaliteitsborging van het lijmproces;
  • afwijkingen te herkennen en weten hoe hier mee om te gaan;
  • en u heeft bepaalde bevoegdheden zoals in de norm DIN 6701 duidelijk omschreven.

 

Basisbegrippen
De opleiding start met de behandeling van basisbegrippen in de lijmtechniek. Lijmen wordt hierbij vergeleken met andere verbindingstechnieken. De integriteit van een lijmverbinding wordt uitgelegd aan de hand van het conceptuele model van verbindingskrachten. Zo ook wordt uitleg gegeven over de invloedsfactoren rond de kwaliteit van de lijmverbinding. U bouwt kennis op over de fundamentele aspecten rond de eigenschappen van lijmen en lijmverbindingen.

Lijmtypes
In dit deel van de opleiding wordt u wegwijs gemaakt in de meest belangrijke lijmtypes die in de industrie gebruikt worden, evenals hun eigenschappen en toepassingsgebieden. De nadruk wordt hierbij gelegd op het belang om de verschillende lijmtypes op de juiste manier, onder de juiste uithardingscondities toe te passen. Deze aspecten worden verder onderbouwd aan de hand van praktische oefeningen.

Oppervlaktebehandeling
Een passende oppervlaktebehandeling is van het grootste belang voor een goede en met name duurzame lijmverbinding. De opleiding introduceert oppervlaktetechnieken die gebruikelijk worden uitgevoerd door vakmensen als onderdeel van het lijmverbindingsproces. Praktische experimenten geeft u de nodige ervaring in de toepassing van lijmtechnieken op verschillende materialen/lijmdelen. Bijzondere aandacht wordt besteed aan het gebruik van primers en hechtverbeteraars.

Meetmethodes
Tijdens het practicum worden lijmproefstukken gemaakt, die vervolgens door u zelf beproefd wordt op gebruikelijk testapparatuur. Evaluatie van de verbindingssterkte en het bezwijkgedrag helpt gevoel te krijgen voor mogelijke fouten in het lijmproces en de gevolgen daarvan. Deze informatie vormt een belangrijke aanvulling op de theorie.

Productietechniek
U krijgt een introductie in de fundamentele aspecten van zowel manuele als geautomatiseerde lijmprocessen in een productieomgeving. Tevens leert u oorzaken van fouten te herkennen en te voorkomen.

Arbo en milieu
U leert de principes rond het herkennen van potentiële gevaren wanneer men lijm en oplosmiddelen werkt in industriële lijmprocessen. Het belang van het gebruik van beschermende hulpmiddelen en PBM's wordt benadrukt.

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren?

Aanpak

We komen vrijblijvend bij u op bezoek, zodat we een goed beeld krijgen van uw organisatie, de doelgroep en uw doelstellingen.

Kwaliteit

Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend.

Prijs

Het organiseren van een bedrijfsinterne cursus voor meerdere personen levert vaak een interessant prijsvoordeel op.

Resultaat

Uiteindelijk telt het resultaat. Onze persoonlijke en flexibele aanpak, de praktijkgerichte aanpak en bovenal onze ervaren en specialistische docenten dragen bij aan dit succes.

Neem voor meer informatie contact op met:
Barend Blom, b.blom@mikrocentrum.nl of telefonisch via +31 (0) 40 296 99 33
Inschrijven Plaats Startdatum Begintijd Eindtijd Prijs Avonden/Dagen
Gilze Rijen 17-09-2018 9:00 17:30 € 1975 5
Gilze Rijen 15-10-2018 9:00 17:30 € 1975 5

Genoemde prijzen zijn exclusief het NIL examengeld van € 395,- exclusief BTW.

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Het dag arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een uitgebreide lunch en fris na de middag.

Materials logo Gratis Vakbeurs & Congres
Materials 2018
30 mei 2018 t/m 31 mei 2018
NH Conference Centre Koningshof, Veldhoven
Inschrijven | Informatie | In agenda