CursusSubsidie

Applied systems engineering

Structured approach of complex systems design in multidisciplinary teams.

Ontwerpvraagstukken worden binnen de technische maakindustrie (of hightech industrie) steeds complexer.  Multidisciplinaire ontwerpteams, kortere doorlooptijden en grote technologische uitdagingen zijn van deze complexiteit enkele voorbeelden. Niet alleen de Systeemarchitecten maar ook de projectdeelnemers worden steeds meer uitgedaagd om te schakelen tussen de abstractie van use cases, systeem requirements en systeem concepts. Ook bij de concrete vertaling naar deelsysteem/modulespecificaties, deelconcepten en testbaarheid staan projectleden vaak voor uitdagingen. Een goede balans vinden met uw teamleden vanuit de diverse disciplines is hierin key! De cursus ‘Applied systems thinking and engineering’ laat u diverse methodes en aanpakken ervaren om dergelijke problemen te analyseren, te structureren en een goed overzicht te ontwikkelen!

Dit levert de cursus Applied systems engineering u op

Tijdens deze cursus leert u een proactieve houding aan te nemen binnen multidisciplinaire teams voor het ontwikkelen, bouwen en testen van complexe machines en systemen. U leert hierbij de eisen en randvoorwaarden op haalbaarheid, testbaarheid en maakbaarheid te beoordelen. Het doel hierbij is om deze aspecten te kunnen vertalen naar oplossingen op zowel concept-, functie-, module- en componentniveau waarbij u rekening houdt met fabricage en testen. Ook bent u na deze cursus in staat om:

 • het eisenpakket en testplannen op te stellen, met name op module- en componentniveau, op een manier dat andere disciplines het ook begrijpen;
 • bij te dragen aan een meer gestructureerd verloop van het ontwerpproces;
 • betere communicatie te realiseren tussen teamleden bij informeel overleg, projectbesprekingen, presentaties en documenteren. Hierbij weet u op het juiste moment de relevante informatie te verstrekken of vragen te stellen.

Voor wie is deze cursus bedoeld

De cursus richt zich op technische HBO’ers (E/W/mechatronica/technische software) die werkzaam zijn als R&D-er, Engineer, Designer of tester in multidisciplinaire teams. U bent een aantal jaar actief als ‘deelnemer’ in product-/systeemontwikkeling projecten gericht op (smart) product-, apparaten- of machinebouw. De cursus richt zich niet op de system leads/systeem architecten maar specifiek op projectdeelnemers die effectiever en efficiënter willen functioneren met SE werkwijzen.

Niveau van de cursus

HBO werk- en denkniveau.

Docenten

Jos Gunsing: ir. Jos Gunsing heeft uitgebreide ervaring met systeem ontwerp in zowel de industrie (o.a. NTS Mechatronics en Océ) als in het onderwijs (lectoraat/professor in robotics & mechatronics voor Avans University of applied sciences).

Jos Gunsing

Erik Puik: Dr. Erik Puik (1964) heeft een achtergrond in zowel werktuigbouwkunde als elektrotechniek. Hij heeft veel systeem ontwerp ervaring opgedaan in R&D (o.a. Océ en TNO). Daarnaast is hij sinds 2006 lector/professor microsysteemtechnologie/embedded sytems aan de Hogeschool Utrecht.

Erik Puik

Mede auteur van deze cursus is Rini Zwikker: Ir. Rini Zwikker. Rini heeft als (mechatronisch) systeemontwerper industriële ervaring opgedaan bij o.a. DAF Trucks, Thales en Demcon. Daarnaast is Rini sinds 2012 lector Mechatronica bij Saxion.

Rini Zwikker

Duur

5 dagen (middag-avondbijeenkomsten) van 13.30 tot 21.00 uur, 1 bijeenkomst per week.

Prijs

€ 2.480,- per persoon, exclusief BTW, inclusief avondmaaltijd.
Pilotprijs bedraagt eenmalig € 1000,-

Bewijs van Deelname

Indien u de cursus volledig heeft doorlopen ontvangt u een Bewijs van Deelname.

Lesmateriaal

U ontvangt een uitgebreide syllabus met lesmateriaal.

 De cursus is praktisch en interactief van opzet waarbij het volgende geleerd wordt:

 • kennis van: essentie product-ontwikkelingsprocessen; de verschillende SE werkwijzen; praktische methodieken en modellen t.b.v. product- en systeem ontwerp; ontwerp van een product of systeem robuust gemaakt;
 • vaardigheden: functionele eisen vertalen naar een functioneel ontwerp, -(deel)systeem of module; samenwerken met andere disciplines; Vertalen van karakteristieke product eigenschappen naar robuust ontworpen product;
 • attitude: Domein overstijgen; Helicopterview ontwikkelen op ontwerpproces.

1/3 deel van de tijd zal theoretische kennis gedoceerd worden
1/3 deel van de tijd gaat u aan de slag met een rode draad cases om de theorie te toetsen en te laten beklijven!
1/3 deel van de tijd zal gewerkt worden aan een groepscase(s) die op dag 5 gepresenteerd wordt

 Programma:

 • dag 1 Systemen en hun complexiteit
 • dag 2 Traditionele lineaire modellen
 • dag 3 Agile iteratieve modellen
 • dag 4 Integratie en Test
 • dag 5 Presentatie groeps-cases/vrije ruimte

 

 

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren?

Aanpak

We komen vrijblijvend bij u op bezoek, zodat we een goed beeld krijgen van uw organisatie, de doelgroep en uw doelstellingen.

Kwaliteit

Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend.

Prijs

Het organiseren van een bedrijfsinterne cursus voor meerdere personen levert vaak een interessant prijsvoordeel op.

Resultaat

Uiteindelijk telt het resultaat. Onze persoonlijke en flexibele aanpak, de praktijkgerichte aanpak en bovenal onze ervaren en specialistische docenten dragen bij aan dit succes.

Neem voor meer informatie contact op met:
Wouter Lintsen, w.lintsen@mikrocentrum.nl of telefonisch via +31 (0) 40 296 99 33
Inschrijven Plaats Startdatum Begintijd Eindtijd Prijs Avonden/Dagen
De nieuwe datum voor deze cursus is binnenkort bekend.

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Het dag arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een uitgebreide lunch en fris na de middag.
Het middag-avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een avondmaaltijd inclusief drankje.
Het avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en water.