CursusSubsidie

Meet- en regeltechniek (HBO deel 2)

Het instellen van een regelaar (P, PD, PI, PID)

Om binnen de meet- en regeltechniek complexere situaties op te lossen of een zo optimaal ingesteld systeem te ontwerpen, zijn geavanceerde gereedschappen en methoden nodig. Dit gaat verder dan de standaard instelregels. Dit tweede deel van cursus Meet- en regeltechniek op HBO niveau leert u een regelaar in te stellen. De stabiliteit van een proces wordt hierbij in kaart gebracht, waarna u een regelaar (P, PD, PI, PID) leert in te stellen. Dit gebeurt vanuit zowel het s-domein als ω-domein.

Deze cursus is het vervolg op de cursus Meet- en regeltechniek (HBO deel 1), waar u leert een systeem te identificeren aan de hand van metingen.

Dit levert de cursus Meet- en regeltechniek u op

Na deze cursus weet u een systeem terug te koppelen en te analyseren op stabiliteit in zowel het s-domein als ω-domein. Hierbij:

 • Weet u een analyse en berekening te maken op stabiliteit en K (= versterkingsfactor) instelling vanuit een Bodediagram.
 • Bent u in staat poolbanen te tekenen en hiermee te ontwerpen in het s-domein.
 • Kunt u vanuit het s-domein en ω-domein een P, PD, PI en PID regelaar ontwerpen middels berekening en simulatie. Hiermee zijn specs van de klant, zoals Overshoot, piektijd, settling time om te zetten in optimale regelaar parameters vanuit het s-domein.
 • Weet u een regelaar optimaal in te stellen vanuit het ω-domein

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Deze cursus is bedoeld voor technici met die:

 • een afgeronde HBO opleiding hebben en zich het vak Meet- en Regeltechniek beter eigen willen maken;
 • in de praktijk werkzaam zijn met meet- en regelsystemen en meer inhoudelijke kennis willen opdoen om technische situaties beter te kunnen doorgronden.
 • een uitgebreidere set gereedschappen tot hun beschikking willen hebben om storingen op te lossen;
 • als ingenieur in een leidinggevende positie beter inzicht willen hebben in het vakgebied van de engineers die zij aansturen.

Niveau van de cursus

HBO

Duur

6 dagbijeenkomsten, waarvan 2 practicumdagen in Eindhoven,  van 9.00 uur – 16.30 uur, 1 bijeenkomst per week.

Bewijs van deelname

Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname.

Lesmateriaal

U ontvangt bij de cursus het boek “regeltechniek voor het HBO” en het bijbehorende werkboek / dictaat. Diegenen die zowel de cursus meet en regeltechniek deel 1 als deel 2 volgen ontvangen eenmalig het boek en werkboek / dictaat.

Practicum

Naast de theorie zijn aan de cursus ook 2 practicumbijeenkomsten verbonden. Deze bijeenkomsten vinden plaats op de practicumlocatie van Mikrocentrum in Veldhoven. Er zijn diverse practicum opstellingen. Vanuit de procestechniek is er een dubbel vat opstelling waar een drukregeling, niveau regeling, flowregeling als temperatuur regeling mogelijk is. Vanuit de aandrijftechniek is er een motor combinatie waar het dynamisch gedrag wordt onderzocht. Na berekeningen en eventueel simulaties wordt de P, PI en eventueel PD en PID regelaar ingesteld. Een juist ingestelde regelaar zal een optimale responsie geven dat wordt beoordeeld op snelheid, doorschot voor het dynamisch gedrag en de statische fout voor het statische gedrag.

 • terugkoppeling en stabiliteit vanuit het s-domein en ω-domein.
 • poolbanen en ontwerp regels vanuit het s-domein.
 • ontwerp criteria zoals Overshoot, Settling time en statische fout berekenen vanuit het s-domein.
 • P, PD, PI en PID regelaar ontwerpen vanuit het s-domein en ω-domein.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren?

Aanpak

We komen vrijblijvend bij u op bezoek, zodat we een goed beeld krijgen van uw organisatie, de doelgroep en uw doelstellingen.

Kwaliteit

Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend.

Prijs

Het organiseren van een bedrijfsinterne cursus voor meerdere personen levert vaak een interessant prijsvoordeel op.

Resultaat

Uiteindelijk telt het resultaat. Onze persoonlijke en flexibele aanpak, de praktijkgerichte aanpak en bovenal onze ervaren en specialistische docenten dragen bij aan dit succes.

Neem voor meer informatie contact op met:
Wouter Lintsen, w.lintsen@mikrocentrum.nl of telefonisch via +31 (0) 40 296 99 33
Inschrijven Plaats Startdatum Begintijd Eindtijd Prijs Avonden/Dagen
Veldhoven 13-03-2019 9:00 16:30 € 2390 6

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Het dag arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een uitgebreide lunch en fris na de middag.
Het middag-avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een avondmaaltijd inclusief drankje.
Het avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en water.

Mikrocentrum heeft de cursussen elektrotechniek, mechatronica en industriële automatisering schematisch weergegeven in een zogenaamd opleidingshuis. Zo heeft u in één oogopslag overzicht van de verschillende cursustitels.

 

Probleem met de weergave? Klik hier om het opleidingshuis in een nieuw venster te openen.