CursusSubsidie

Advanced optics

Werkt u met optische instrumenten of bent u betrokken bij de ontwikkeling van systemen waarbij optische principes worden toegepast, dan is kennis over onderwerpen als MTF, polarisatie, dubbele breking, interferentie, buiging van licht en aberraties onmisbaar. Met de cursus Advanced optics leert u alle moderne optische principes kennen en leert u deze toe te passen in de praktijk. 

Dit levert de cursus Advanced optics u op

De cursus behandelt een breed spectrum van klassieke en moderne optische fenomenen. U legt een basis op het gebied van geometrische- en fysische optica, Maxwell vergelijkingen, te gebruiken lichtbronnen en detectoren. Bovendien ontdekt u hoe u bepaalde toepassingen zo optimaal mogelijk inzet. Denk hierbij aan microscopie, interferometrie, glasvezels, spectroscopie en industriële toepassingen als de waferstepper. In het practicum leert u werken met een fresnellens, omgaan met dispersie en minimum deviatie en gaat u aan de slag met het ontwerpen van een lens. Ook ontdekt u hoe polarisatie, brewster en 3D imaging in zijn werk gaat en hoe om te gaan met diffractie, de interferometer en de spectrometer.

Voor wie is deze geavanceerde optica cursus bedoeld?

Technici die te maken hebben met optische instrumenten (bijvoorbeeld in een productie-, test- of laboratoriumomgeving) of betrokken zijn bij de ontwikkeling van systemen waarin optische principes worden toegepast. Bent u op zoek naar basiskennis rondom het vakgebied Optica? Volg dan de cursus Optica.

Niveau van de cursus

Vanaf HBO

Duur

15 avonden van 18.30 tot 21.30 uur 1 x per week

Getuigschrift

Op basis van vrijwillige deelname vindt er na afloop van de cursus een toets plaats. Bij voldoende resultaat ontvangt u een getuigschrift in plaats van een bewijs van deelname.

Dutch Society for Precision Engineering (DSPE) heeft deze cursus opgenomen in haar certificeringsprogramma voor precision engineers (6,5 punten). Vanaf 45 punten heeft u recht op het voeren van de titel CPE (Certified Precision Engineer).

Lesmateriaal

Het standaardwerk “Optics”, Eugene Hecht en een syllabus met daarin extra toelichtingen en praktijkopdrachten. Tijdens de hands-on demonstraties wordt gebruik gemaakt van optische apparatuur.

De cursus Advanced Optics bestaat uit zowel een theoretisch als praktijk gedeelte. De theorie wordt verduidelijkt aan de hand van praktijkvoorbeelden, bijvoorbeeld: hoe werkt een waferstepper?, demonstraties met optische apparatuur en practicumopdrachten (“bijvoorbeeld bouw een interferometer)”.

Theorie

 • Maxwell vergelijkingen: de grondbeginselen van de geometrische en fysische optica in een historisch perspectief, de electro-magnetische golfvergelijking, de Fresnel vergelijkingen, optische eigenschappen van materialen, brekingsindex, dispersie, totale interne reflectie.
 • Geometrische optica: afbeeldende systemen, beeldvorming, aberraties, oplossend vermogen, MTF, optisch ontwerp.
 • Fysische optica: buiging en interferentie, tralies, polarisatie, dubbelbreking, fase-plaatjes, optische coatings.
 • Lichtbronnen: klassieke lichtbronnen, de laser (gaslaser, diodelaser en vaste-stoflaser), de LED.
 • Detectoren: de photomultiplier tube (PMT), de fotodiode (pin-diode, avalanche fotodiode), diode-arrays, CMOS en CCD detector arrays.

Toepassingen

 • Microscopie: basisprincipes, fase-contrast, interferentie, confocale en fluorescentie microscopie.
 • Interferometrie: basisprincipes, interferogram analyse (Zernike analyse), vorm karakterisatie.
 • Glasvezels: basisprincipes, single/multi-mode, cut-off golflengte, dispersie
 • Spectroscopie: de moleculaire vingerafdruk.
 • Industriële toepassingen: de waferstepper, de Blu-ray Disc recorder.

Practicum

 • Fresnel, dispersie en minimum deviatie
 • Oefening lensontwerp
 • Polarisatie, brewster en 3D imaging
 • Diffractie, interferometer en spectrometer

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren?

Aanpak

We komen vrijblijvend bij u op bezoek, zodat we een goed beeld krijgen van uw organisatie, de doelgroep en uw doelstellingen.

Kwaliteit

Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend.

Prijs

Het organiseren van een bedrijfsinterne cursus voor meerdere personen levert vaak een interessant prijsvoordeel op.

Resultaat

Uiteindelijk telt het resultaat. Onze persoonlijke en flexibele aanpak, de praktijkgerichte aanpak en bovenal onze ervaren en specialistische docenten dragen bij aan dit succes.

Neem voor meer informatie contact op met:
Mart Mijnsbergen, m.mijnsbergen@mikrocentrum.nl of telefonisch via +31 (0)6 51 85 52 63
Inschrijven Plaats Startdatum Begintijd Eindtijd Prijs Avonden/Dagen
Veldhoven 17-09-2020 18:30 21:30 € 2595 15
Veldhoven 04-03-2021 18:30 21:30 € 2595 15

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Het avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en water.