CursusSubsidie

Optica

Optica is een natuurkundige discipline waarbij de beschrijving, verklaring en het gedrag van licht centraal staat. Om licht te kunnen definiëren, maakt het vakgebied Optica gebruik van drie modellen: geometrische optica (stralen), fysische optica (continu golven) en kwantum optica (discrete fotonen). Tijdens deze Optica cursus maken we u wegwijs in het werken met de eerste twee modellen aangevuld met practica rondom optische instrumenten en –componenten. 

Dit levert de Optica cursus u op

Deze cursus leert u een gedegen basis te leggen in het optica vakgebied. U start met een inleiding in de geometrische optica en gaat aan de slag met onderwerpen als spiegeling, breking, prisma, lenzen, visuele apparatuur en de ontwerpaspecten van optische systemen. Vervolgens leert u de basisaspecten van de fysische optica waarbij golftheorie, interferentie, buiging, polarisatie, dubbele breking en glasvezel centraal staat. Na afloop weet u te werken met optische instrumenten, -componenten en -technieken en de bijbehorende hulpmiddelen.

Voor wie is deze optica cursus bedoeld?

Iedereen die regelmatig met optische instrumenten en hulpmiddelen werkt en iedereen die optische componenten en technieken in hun ontwerp opneemt.

Niveau van de cursus

MBO of daaraan gelijkwaardig.

Duur

Deze cursus heeft een duur van 8 dagen: 4 blokken van 2 dagen incl. examen en excursie.
De eerste dag beginnen we om 10.00 uur en de tweede dag eindigen we om 15.00 uur.

Getuigschrift

Op basis van vrijwillige deelname vindt toetsing plaats van de verkregen kennis. Bij voldoende resultaat ontvangt de cursist een getuigschrift in plaats van een certificaat van deelname. Wilt u na deze cursus uw kennis verder uitdiepen, volg dan de cursus Advanced Optics.

Lesmateriaal

Een uitgebreide syllabus. Aan het eind van de les worden huiswerkopgaven verstrekt. Tevens is er na afsluiting van de dagcursus een excursie naar een bedrijf in optische lenzen.

De volgende onderwerpen worden tijdens deze optica cursus theoretisch behandeld en verduidelijkt met behulp van praktijkvoorbeelden.

Geometrische optica

 • De werking van spiegeling.
 • De werking van breking.
 • Het prisma: het prisma als spiegelend en als brekend element, de zoeker in een spiegelreflex camera, de prismakijker, de spectroscoop en de planparallelle plaat.
 • De sferische spiegel: de holle en bolle spiegel, afbeelden met behulp van een holle spiegel, de formules van Gauss en Newton.
 • De lens: lensvormen, afbeelden met behulp van een lens, de formules van Gauss en Newton, de sterkte van de lens.
 • Twee of meer lenzen: twee of meer lenzen tegen elkaar en los van elkaar, beeldconstructie met behulp van hoofd- en brandpunten.
 • Visuele apparatuur: hoekvergroting, de loep, de microscoop, de verrekijker en de rol van de intreepupil bij deze instrumenten
 • Afbeeldingsfouten: asferische oppervlakken, sferische aberratie, coma, astigmatisme en beeldveld kromming, distorsie, longitudinale en laterale chromatische aberratie.
 • Ontwerpaspecten van optische systemen: de numerieke apertuur (NA), scherptediepte, telecentrische systemen en radiometrie/fotometrie.
 • Glasvezels: stap-index, verlopende index en mono-modus vezels.

Fysische optica

 • Golftheorie: het principe van Huygens, spiegeling, breking en optische weglengte.
 • Interferentie: twee bronnen naast elkaar en achter elkaar, de wig van Fizeau, de ringen van Newton, Michelson’s interferometer, de tralie en de interferometer van Fabry-Pérot.
 • Buiging: buiging aan een rechthoekige en aan een ronde opening, het scheidend vermogen en de maximale vergroting van de telescoop en van de microscoop, de sinusregel van Abbe, het kleurscheidend vermogen van een tralie.
 • Polarisatie en dubbele breking: polarisatie, dubbele breking, het 1/2 λ - en 1/4 λ -plaatje, het Nicol- en het Wollastonprisma.
 • Lasers.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren?

Aanpak

We komen vrijblijvend bij u op bezoek, zodat we een goed beeld krijgen van uw organisatie, de doelgroep en uw doelstellingen.

Kwaliteit

Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend.

Prijs

Het organiseren van een bedrijfsinterne cursus voor meerdere personen levert vaak een interessant prijsvoordeel op.

Resultaat

Uiteindelijk telt het resultaat. Onze persoonlijke en flexibele aanpak, de praktijkgerichte aanpak en bovenal onze ervaren en specialistische docenten dragen bij aan dit succes.

Neem voor meer informatie contact op met:
Mart Mijnsbergen, m.mijnsbergen@mikrocentrum.nl of telefonisch via +31 (0)6 51 85 52 63
Inschrijven Plaats Startdatum Begintijd Eindtijd Prijs Avonden/Dagen
Veldhoven 07-10-2020 10:00 17:00 € 1795 9
Veldhoven 17-03-2021 10:00 17:00 € 1795 9

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Het dag arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een uitgebreide lunch en fris na de middag.
Het middag-avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een avondmaaltijd inclusief drankje.
Het avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en water.