CursusSubsidie

Technisch projectleider

Ontvang de juiste handvatten om grip te krijgen op uw projecten

U bent parttime projectleider (vaak in een bedrijf binnen het MKB) of u wilt doorgroeien naar de functie van projectleider. Hierbij beheert u (een aantal) relatief kleine technische projecten en leidt u het projectteam. Als projectleider bent u bovendien verantwoordelijk voor het realiseren van projectdoelstellingen en het initiëren, plannen, implementeren, beheersen en afsluiten van het project. Ook betrekt u belanghebbenden in het definiëren, realiseren en opleveren van de projectresultaten.

De vijfdaagse cursus Technisch projectleider helpt u te groeien als, of naar de rol van, projectleider en klantwensen op beheerste en effectieve wijze, met uw technische achtergrond, om te zetten naar succesvolle projectresultaten.

Dit levert de cursus Technisch projectleider u op

Tijdens de cursus doet u de kennis en vaardigheden op om de uitvoering en het resultaat van uw projecten te verbeteren. Aan de hand van bewezen methoden en technieken leert u projecten aan te sturen en risico’s tijdig te beheersen. Hierbij ligt de nadruk op het optreden als professioneel gesprekspartner naar uw opdrachtgever(s).

Na de cursus heeft u de juiste skills en handvatten in huis om projecten vanuit uw technische achtergrond succesvol te leiden. U weet klantwensen op beheerste wijze om te zetten naar technische projectresultaten en efficiënter en effectiever technische projectresultaten te realiseren.

Gerelateerde projectmanagementcursussen

Strategische en management taken worden niet meegenomen in deze cursus. Hiervoor raden wij u de achtdaagse cursus Technisch projectmanager aan of om na afloop van de cursus Technisch projectleider te starten met de driedaagse cursus Technisch projectleider-to-manager.

Voor wie is de cursus Technisch projectleider bedoeld?

Deze cursus is gericht op projectleiders die (parttime) leiding geven in technische projecten. Deze projectleiders zijn hierbij technisch verantwoordelijk voor het projectresultaat en sturen het projectteam integraal aan.

Niveau van de cursus

Vanaf MBO niveau 4 / HBO. Voor het met succes volgen van deze cursus is voldoende kennis van projectmatig werken noodzakelijk.

Duur en studielast

5 dagbijeenkomsten van 9.00 tot 16.30 uur in Veldhoven (of van 10.00 tot 18.00 uur in Utrecht), exclusief de examenbijeenkomst. De frequentie is gemiddeld één bijeenkomst per drie weken. De zelfstandige studielast bedraagt ongeveer 5 tot 10 uur per bijeenkomst.

Getuigschrift

Indien u slaagt voor het theorie-examen ontvangt u een getuigschrift van Mikrocentrum.

Lesmateriaal

Tijdens deze cursus wordt gebruik gemaakt van het volgende lesmateriaal:

 • PMI’s PMBOK® Guide in een notendop.
 • het digitaal leerportaal met daarin de presentaties, opdrachten en antwoorden.

Blended learning

Deze cursus wordt blended gegeven, oftewel een mix van klassikale bijeenkomsten, individuele voorbereiding & huiswerk door de cursist en interactievormen via het digitaal leerportaal van Mikrocentrum. Via het leerportaal kunt u:

 • Informatie over de klassikale bijeenkomsten benaderen;
 • Een persoonlijke intake en feedback invullen;
 • Voor en tijdens de klassikale bijeenkomsten uw kennis en vaardigheden testen
 • (neemt u a.u.b. een laptop/tablet mee voor gebruik tijdens de bijeenkomsten).
 • uw huiswerkopdrachten inleveren en hierop feedback ontvangen.
 • communiceren met uw docent, met Mikrocentrum en met uw collega cursisten.

Dag 1 Contextuele Omgeving:

 • Projectmanager
 • Projectomgeving
 • Stakeholders & Communicatie
 • Projectmanagementprocessen

Dag 2 Technische Beheersing:

 • Scope
 • Tijd
 • Kosten
 • Integratie

Dag 3 Gedragsmatige Basis:

 • Teamgedrag
 • Teamontwikkeling
 • Communicatie (basis)
 • Leiderschap

Dag 4 Technisch Management:

 • Kwaliteit
 • Risico
 • Middelen
 • Inkoop

Dag 5 Gedragsmatige Uitdagingen:

 • Conflicten
 • Besluiten
 • Rollenspel met trainingsacteur

Theorie-examen
De cursus is mede gebaseerd op ‘s werelds eerste wereldwijd geaccepteerde standaard voor projectmanagement: ISO 21500:2012Guidance on Project Management* en behandelt in detail alle 3 de competentiegroepen zoals gedefinieerd in IPMA’s Eye of Competence en PMI’s Talent Triangle:

 • contextuele competenties;
 • gedragscompetenties;
 • technische competenties.

*) ISO 21500 is op haar beurt weer gebaseerd op de meest erkende, toegepaste en succesvolle projectmanagementmethoden van dit moment, te weten:

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren?

Aanpak

We komen vrijblijvend bij u op bezoek, zodat we een goed beeld krijgen van uw organisatie, de doelgroep en uw doelstellingen.

Kwaliteit

Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend.

Prijs

Het organiseren van een bedrijfsinterne cursus voor meerdere personen levert vaak een interessant prijsvoordeel op.

Resultaat

Uiteindelijk telt het resultaat. Onze persoonlijke en flexibele aanpak, de praktijkgerichte aanpak en bovenal onze ervaren en specialistische docenten dragen bij aan dit succes.

Neem voor meer informatie contact op met:
Wilma Kuijpers, w.kuijpers@mikrocentrum.nl of telefonisch via +31 (0) 40 296 99 33

vergelijking projectmanagementcursussenVergelijk de cursus Technisch Projectengineer

de cursus Technisch Projectleider en
de cursus Technisch Projectmanager.

 

TomVanZantwijk

Een van de docenten Tom van Zantwijk

Bij veel mensen komt er een moment in hun carrière dat hen gevraagd wordt om projectverantwoordelijkheid te dragen. En vaak wordt dat zelfs niet eens echt gevraagd, maar ontstaat er een situatie waarin iemand ineens projectleider is. Hoewel dit vaak voorkomt, is het, als je er even over nadenkt, best raar. Bij geen enkel ander vak (en ja, projectmanagement is een vak, een heel mooi vak zelfs) wordt iemand zomaar, zonder enige cursus of voorbereiding, verantwoordelijk gemaakt voor een belangrijke opdracht.

Soms gaan mensen dan op zoek naar een cursus die hen de handvatten en gereedschappen kan verschaffen om de nieuwe uitdaging het hoofd te bieden. Anderen gaan zonder formele training aan de slag, proberen wielen uit te vinden die al bestaan en stoten, het is helaas onvermijdelijk, een aantal keren flink hun hoofd, tot ze na verloop van tijd besluiten een cursus te volgen die hen de theoretische onderbouwing kan bieden van het vak dat ze sinds enige tijd beoefenen.

De cursus Technisch projectleider is de ideale training voor de hierboven beschreven junior en medior projectmanagers. De vijfdaagse cursus is gebaseerd op internationale projectmanagementstandaarden, behandelt alle relevante onderwerpen en gaat in op zowel de harde als de zachte vaardigheden.

 

 

Inschrijven Plaats Startdatum Begintijd Eindtijd Prijs Avonden/Dagen
Veldhoven 06-03-2020 9:00 16:30 € 2295 5
Utrecht 09-03-2020 9:30 17:00 € 2295 5

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Het dag arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een uitgebreide lunch en fris na de middag.
Het middag-avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een avondmaaltijd inclusief drankje.
Het avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en water.

8.0

Beoordeling Cursus Technisch projectleider (Hielke Kortschot, 30/3/2017)

De docent was zeer enthousiast en gedreven. Hij wist de stof goed te onderbouwen met technische... Lees verder