• 20 maart 2024
  • Leestijd: 5 minuten

VDL Groep en Mikrocentrum bundelen krachten voor bedrijfsinterne cursus Werkvoorbereider in de Metaalbewerking

Klantcase VDL Werkvoorbereider

In het najaar van 2023 startte er een succesvolle cursuspilot Werkvoorbereider in de Metaalbewerking waarbij verschillende VDL-bedrijven, verspreid over meerdere locaties, aan meededen. Het cursusprogramma ging dieper in op de ins en outs van het werk van werkvoorbereiders. Wat dit traject uniek maakte was de deelname van technische professionals van zes verschillende VDL-bedrijven. Elk met hun eigen specialismen. Dit leidde tot nieuwe inzichten en bevestigde de kracht van samenwerking.

Diversiteit aan deelnemers

Aan de negen weken durende pilot, die in het najaar van 2023 werd afgerond, deden de volgende VDL-bedrijven mee:

  • VDL Container Systems
  • VDL MPC
  • VDL NSA Metaal
  • VDL Steelweld
  • VDL Systems
  • VDL TIM Hapert

Een van de hoogtepunten van het traject was de mogelijkheid voor deelnemers om van elkaar te leren. Elke VDL-bedrijf heeft immers zijn eigen specialisme. Hierdoor konden technische professionals verschillende ervaringen en leermomenten met elkaar delen. Tijdens de ontwikkeling van het cursustraject werd al snel duidelijk dat het samenbrengen van kennis, ervaringen en leermomenten een essentieel onderdeel van dit traject vormde.

Alle deelnemers van de verschillende VDL-bedrijven op één foto

Jeroen Gijsberts was als Business Development Manager van Mikrocentrum betrokken bij het ontwikkelen van de cursus. Hij vertelt wat hem vooral is bijgebleven: “Alle deelnemers gaven aan hoe gaaf ze het vonden om een kijkje in de keuken bij andere VDL-bedrijven te nemen. Voor de meesten was dit ook de eerste keer dat ze bij een ander bedrijf op bezoek waren geweest. Bovendien vonden de cursisten de bedrijfsbezoeken inspirerend omdat de deelnemers konden laten zien waar zij tijdens de cursus over hadden gesproken.”

Chantal Vereijken-Panjoel, afdeling opleidingen VDL Groep: “Vanuit VDL Groep faciliteren we diverse (interne) opleidingen om kennis en vaardigheden van onze medewerkers blijvend te ontwikkelen. Onze samenwerking met Mikrocentrum is daarbij zeer waardevol. Door gezamenlijk de opleiding vorm te geven, is deze echt toegespitst op de behoefte van onze bedrijven en medewerkers. Daardoor sluit het programma naadloos aan op de praktijk en is het voor onze medewerkers direct toepasbaar. Een mooi voorbeeld van ‘kracht door samenwerking’.”

Interactief lesprogramma gericht op werkprocessen en methoden

Petrik Erens was als docent betrokken bij het traject. Hij is gespecialiseerd in de specifieke aspecten van het werkproces van de werkvoorbereider en leerde de werkvoorbereiders alles over de onderwerpen en thema’s waar zij in de metaalbewerking mee te maken kunnen krijgen. Denk hierbij aan:

  • Het beoordelen van factoren die te beïnvloeden zijn
  • Leren om je eigen calculatiebladen te maken en te hanteren
  • Effectief communiceren met collega’s van andere afdelingen. En in dit bijzondere geval: het communiceren en leren van/met verschillende VDL-bedrijven

De cursisten kregen de kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij een van de andere VDL-bedrijven” Petrik Erens

"Als extraatje tijdens het leertraject hebben we verschillende bedrijfsbezoeken georganiseerd. De cursisten kregen de kans om een kijkje achter de schermen te nemen bij een van de andere VDL-bedrijven. Hierdoor kregen de deelnemers inzicht in elkaars werkprocessen en -methoden. Je merkte dat dit niet alleen de band tussen de bedrijven aanzienlijk verbeterde. Ook het uitwisselen van kennis op deze manier werd heel informeel en toegankelijk. Dit heb ik als docent als zeer bijzonder ervaren."

Bredere inzicht in de praktijk en branche

Effectieve communicatie en samenwerking zijn cruciaal in elke organisatie. "Daarom hebben we juist gekozen om de bedrijfsbezoeken te integreren in het lesprogramma," legt Jeroen Gijsberts uit. Hij voegt toe: "Het werken met echte cases uit je dagelijkse werk, waardoor je de opgedane kennis direct kunt toepassen, was precies waar dit traject om draaide. Door technische professionals van verschillende VDL-locaties samen te brengen, was het mogelijk om ook van de uitdagingen bij andere bedrijven te leren."

Zeer uitgebreide cursus waarin veel onderwerpen werden behandeld waar ik nog niet veel van wist. Duidelijk uitleg door Petrik” Sander Cox, VDL TIM Hapert

Wat deze cursus in een notendop zo bijzonder maakte? Docent Petrik Erens licht toe: "Het antwoord ligt in de praktische aanpak. In plaats van ons alleen op theoretische concepten te richten, legden we de nadruk op hands-on ervaringen."

Ik zou deze cursus zeker aanbevelen  omdat we er veel van opsteken, helemaal in combinatie met de bedrijfsbezoeken” Arianne Baijens, VDL Systems

Vervolg van de pilot

Nu de pilot succesvol is afgerond, wordt de cursus dit jaar opnieuw aangeboden speciaal voor VDL-bedrijven. Ook hier ligt de nadruk op het delen van ervaringen, inzichten en praktijkervaringen tussen de verschillende locaties.

Ben je door dit verhaal geïnspireerd geraakt om een bedrijfsinterne cursus te organiseren voor je eigen organisatie? Het exacte lesprogramma wordt in overleg met jou en de docent vastgesteld. Dit leer je onder andere tijdens de cursus Werkvoorbereider in de metaalbewerking:

  • Duidelijk definiëren wat de rol van een werkvoorbereider in jouw organisatie inhoudt en hoe je daarnaar handelt.
  • Het belang van samenwerking met andere medewerkers erkennen, met name op het gebied van productie, engineering en in- en verkoop.
  • Begrijpen hoe een calculatie is opgebouwd en aan de hand van voorbeelden zelf calculatiebladen maken en gebruiken.
  • Beoordelen van verschillende factoren die invloed hebben op prijs, kwaliteit en levertijd en deze vertalen naar werkinstructies voor de werkplaats.
  • Effectief communiceren over mogelijke gevolgen met andere afdelingen en de klant.