• 23 november 2023
  • Leestijd: 7 minuten

De klik met het vakgebied digitalization, mechatronics & automation

23OPL Site Wouter Lintsen

Wie kent ze nog? De experimenteerdozen van Philips. Met deze dozen kon je vroeger vanuit je slaapkamer een radio bouwen en allerlei andere technische foefjes bedenken en maken. Als je dit leuk vond om te doen, had je waarschijnlijk een grote affiniteit met techniek. Zo geldt dat ook voor onze Programmamanager Opleidingen: Wouter Lintsen. In dit interview vertelt hij waarom hij na al die jaren zijn passie voor techniek nog lang niet verloren heeft en waarom onderwerpen als robotica, mechatronica en elektronica nog steeds een speciale plaats in zijn hart hebben. Kom alles te weten over zijn technische 'heartbeats'. Lees snel verder!

De mooiste innovaties zijn vaak technisch

Voordat Wouter bij Mikrocentrum ging werken, ging er heel wat geschiedenis aan vooraf. Als zestienjarige puber moest Wouter namelijk al vroeg een keuze maken voor zijn toekomstige beroep of werk. Maar als die keuze niet voor de hand ligt, hoe kom je er dan achter waar je interesses liggen? Wouter vertelt: "Mijn oudere broer is eigenlijk een soort influencer voor mij geweest, hij studeerde namelijk elektrotechniek. Het is niet zo dat ik techniek nooit leuk heb gevonden. Sterker nog, samen met mijn broer zaten we op onze slaapkamer de 'Kijk' te lezen en de experimenteerdozen van Philips in elkaar te zetten en vervolgens ook weer uit elkaar. Op die manier kwamen bepaalde dingen echt tot leven. En dat vond ik geweldig."

Ik herinner me nog goed dat we thuis de eerste homecomputer hadden, de ZX81. In die tijd werd radio- en stereoapparatuur steeds populairder. Iedereen begon ermee te experimenteren. En ik dus ook” Wouter Lintsen

Leuk weetje! Wouter is als Opleidingsmanager betrokken bij veel elektrotechniekcursussen in ons cursusaanbod. Het is geen raadsel waar die interesse vandaan komt, gezien zijn passie voor het in elkaar zetten van radio’s en andere technische apparaten, van jongs af aan al in hem zit.

Bruggenfunctie tussen techniek en andere disciplines

Als Opleidingsmanager ben je de spil tussen bedrijven, cursisten, docenten en Mikrocentrum. Aan de ene kant help je cursisten die gerichte vragen hebben en die geholpen zijn met gerichte cursussen. Terwijl er ook bedrijven zijn die tegen bepaalde problemen aanlopen en opzoek zijn naar maatwerk oplossingen. “Je gaat als Opleidingsmanager het gesprek aan met technische mensen en de docent. Zo kom je samen tot een prachtig opleidingsprogramma naar wens van de klant."

Maar dat is voor Wouter geen probleem, hij vertelt: “Ik heb eerst aan de MTS gestudeerd en daarna de HTS. Maar ik zag mijzelf geen ontwikkelaar worden. Mij leek het juist heel leuk om een soort ‘bruggen-functie’ te hebben tussen technici en andere disciplines. Daarom ben ik de richting Commercieel Technisch Ingenieur gaan volgen met als technische specialisatie elektrotechniek."

Ik zag mijzelf geen ontwikkelaar worden. Mij leek het juist heel leuk om een soort 'bruggen-functie' te hebben tussen technici en andere disciplines” Wouter Lintsen

Dat is dan ook precies wat ik zo leuk vind aan mijn werk binnen Mikrocentrum. De ene keer loop ik rond in een fabriek waar ze de verpakkingsmachines voor koekjes maken en de andere keer zit ik samen met een docent aan tafel met een groep elektrotechneuten om te sparren over de volgende technische opleiding die bij hen past. Echt alle disciplines komen langs en daar mag ik onderdeel van uitmaken.”

Techneuten fascineren: enthousiasme, eerlijk en vastbijten

Om de functie als Opleidingsmanager met plezier te kunnen uitvoeren, moet je 'iets' met mensen hebben. Wouter vertelde eerder dat hij er een kick van krijgt om de juiste match tussen mens en technologie telkens weer te vinden. Maar waarom fascineren techneuten hem? En waarom vindt hij het zo leuk om juist déze groep mensen verder te helpen in hun ontwikkeling?

De kick is om in de mix van mens en technologie telkens weer de juiste match te vinden” Wouter Lintsen

Wouter vertelt: “Mensen die werken in de techniek zijn toch heel anders. Als bijvoorbeeld in de financiële sector zou werken, zou ik veel minder plezier hebben in mijn werk. Techneuten zijn oprecht, eerlijk en vanuit hun kleinste vezel oprecht enthousiast over hun vak. Ze bijten zich écht in dingen vast. En daar heb ik een klik mee.”

De klik met het vakgebied digitalization, mechatronics & automation

Het cursusaanbod van Mikrocentrum wordt onderverdeeld in verschillende focusthema’s, zoals materials en product development. Wouter houdt zich bezig met cursussen en trainingen die binnen het thema ‘Digitalization, Mechatronics & Automation’ vallen. Denk bijvoorbeeld aan het verzorgen van cursussen als Artificial Intelligence voor engineers en Cyber Security voor de industrie.

“Ik vind het geweldig dat ik sterk betrokken ben bij de technische industrie. Mijn vaste klanten heb ik altijd; zij keren elk jaar terug om bijvoorbeeld nieuw personeel te laten opleiden voor automatiseringstoepassingen. Maar ik heb ook direct contact met nieuwe bedrijven die voor andere uitdagingen staan. Voor hen zijn vaak onze bedrijfsinterne trajecten interessant omdat hier maatwerk bij komt kijken. Dat is dan ook een van de sterkste punten van onze bedrijfsinterne trainingen: van A tot Z staat de gehele cursus in het teken van het oplossen van specifieke uitdagingen of problemen.

Ik vind het geweldig dat ik sterk betrokken ben bij de technische industrie” Wouter Lintsen

Juist daarom heb ik een sterke affiniteit met mijn vakgebied, omdat digitalisering en automatisering ervoor zorgen dat zaken nog beter worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Smart Maintenance; het onderhoud in je fabriek op een zeer slimme manier toepassen zonder het proces te verstoren. Ook het optimaliseren van algoritmes is een voorbeeld. Denk aan deep learning; een systeem dat met behulp van een camera bepaalt wat de juiste stap is, zoals een robot die precies weet welke appel rot is en die meteen door dezelfde robot uit de boom wordt geplukt. Dat is toch gaaf dat je dat als bedrijf voortaan allemaal kan implementeren!”

De link tussen iets maken en het naar de buitenwereld presenteren

“Wanneer je aan techniek denkt, denk je eigenlijk meteen aan technologische oplossingen, hightech, innovaties en het maken van producten", zegt Wouter. "En dat is zeker belangrijk!", voegt hij eraan toe. "Maar waar veel mensen en technische professionals niet bij stilstaan, is dat je ook in staat moet zijn om de link te kunnen leggen tussen de technische oplossing en het op een goede manier aan de buitenwereld presenteren ervan. Daarom ben ik blij dat wij binnen Mikrocentrum ook cursussen aanbieden voor het ontwikkelen van je 'power skills', zoals het voeren van een goed adviesgesprek, onderhandelen en het werken in teamverband."

Relatiemanagement is belangrijk en dat kun je alleen doen als je als techneut je communicatie verbetert” Wouter Lintsen

"De technische wereld is een B2B-wereld waarin je veel samenwerkt met andere mensen", vertelt hij verder. "Daarom is relatiemanagement belangrijk en dat kun je alleen doen als je als techneut je communicatie verbetert. Mijn collega, Wilma, is Opleidingsmanager voor de Power Skills, en in de cursussen van mijn vakgebied verwijs ik cursisten altijd naar haar cursusaanbod door. Dat is namelijk op de lange termijn een must!”

Ruim cursusaanbod waar enthousiasme in terug komt

Veel maakbedrijven staan midden in de digitale transformatie en zijn volop bezig met automatiseren. Dat vraagt om een andere manier van werken, maar om ook andere kennis en skills. Onder andere op het gebied van aandrijftechniek, mechatronica, elektronica, data, AI en cyber security.

“Sowieso zorgen wij met ruim 120 praktijkgerichte cursussen ervoor dat wat onze cursisten vandaag leren, ze morgen direct in kunnen zetten. Zowel op technisch vlak als voor de ontwikkeling van powerskills. We garanderen daarbij de beste docenten uit de praktijk waar ik elke dag mee samen mag werken. De passie stroomt van het werk af en dat maakt dat mijn werkdag elke dag anders én leuker is."

Kom meer te weten over ons cursusaanbod in Digitalization, mechatronics & automation

Ben jij benieuwd welke cursus uit het vakgebied van Wouter het beste aansluit bij jouw probleem of uitdaging? Wij komen graag met je in contact om te kijken welke cursus of bedrijfsintern traject het beste bij je past!

Kom meer te weten