• 26 maart 2024
  • Leestijd: 5 minuten

Vooruitblik: ZIE 2024 zet op 4 april de ongekende potentie van de Zuid-Hollandse industrie nog verder op de kaart

ZIE24 Website vooruitblik

Nieuwe technologie voor de maakindustrie; met dit centrale thema maakt het Zuid Hollands Industrie Event (ZIE), dat op 4 april 2024 door Hi Delta en Mikrocentrum in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam wordt georganiseerd, een duidelijk statement. “Nederland weet nog onvoldoende welke capaciteiten, mogelijkheden en innovatiekracht de 6.000 bedrijven uit de Zuid-Hollandse maakindustrie in huis hebben. Met ZIE 2024 brengen we daar verandering in.” Aldus Martin van Gogh, directeur van Hi Delta.

Dat de Zuid-Hollandse maakindustrie klaar staat om een cruciale rol te spelen in de energietransitie, digitalisering en circulaire economie, is duidelijk terug te zien op ZIE 2024. Zo zijn technologische thema’s en ontwikkelingen rondom hightech machine equipment & manufacturing, materialen, waterstof, quantum, robotica, artificial intelligence, data, cybersecurity en laser satcom goed vertegenwoordigd. Bezoekers maken onder andere kennis met ruim 100 hightech- en maakbedrijven, toeleveranciers, kennis- en onderwijsinstellingen en overheden op de expo en horen de laatste ontwikkelingen tijdens het uitgebreide congresprogramma.

Benieuwd? Bekijk hier ook de terugblik van editie 20234

Primeur: lancering Zuid-Hollands Cyberweerbaarheidscentrum

ZIE 2024 heeft deze editie ook een primeur: de lancering van het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland. Dit centrum wordt de centrale plek voor kennis en ervaring met cybersecurity in de gehele keten en is gericht op het vergroten van de cyberweerbaarheid door bedrijven te helpen met IT en OT veiligheid. Het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie Zuid-Holland is een initiatief van Boers & Co., Hittech, Batenburg Techniek, Lely, Koninklijke Metaalunie, FME, InnovationQuarter, Hi Delta en Security Delta (HSD). Tijdens de lancering op het hoofdpodium om 15.00 uur delen de cyber security specialisten van Hudson Cybertec, Batenburg en Security Delta HSD waarom dit initiatief is opgezet.

De Gedeputeerde van de Provincie Zuid-Holland licht daarna toe wat het belang is voor de Zuid-Hollandse maakindustrie. Meindert Stolk, gedeputeerde Economie en Innovatie; “Cybercrime is helaas aan de orde van de dag. Door te zorgen voor bewustwording van kansen en bedreigingen op digitaal gebied, kunnen ondernemers zich beter weren tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen. Om de Zuid-Hollandse maakbedrijven hierbij te helpen, lanceren wij tijdens ZIE 2024 het Cyberweerbaarheidscentrum Maakindustrie. Zij gaan straks ruim 6.000 bedrijven helpen om de digitale veiligheid te vergroten.”

Sneller innoveren door versterken samenwerking defensie en industrie

De veiligheidssituatie in de wereld maakt het noodzakelijk dat Europa en Nederland beter in staat zijn om zichzelf te verdedigen. Defensie versterkt daartoe het fundament van de organisatie en transformeert naar een hoogtechnologische organisatie met een snel reactievermogen en hoog aanpassingsvermogen. Het bedrijfsleven en de kennisinstellingen vervullen daarbij een belangrijke rol voor de levering van materieel, IT en overige behoeftes en voor de ontwikkeling van innovaties. Tijdens zijn presentatie op het hoofdpodium om 11:45 uur, deelt Hans Kuijper, Directeur Innovatie, Commando voor Materieel en IT zijn visie op hoe de industrie en defensie door samen te werken innovatie kunnen versnellen.

Young Hi Delta Arena: bruisende ontmoetingsplek voor jong talent

Een nieuw element op ZIE dit jaar is de toevoeging van de Young Hi Delta Arena. Hier krijgen jonge talenten, studenten en young professionals, de ruimte om hun projecten, ideeën en uitdagingen te pitchen en te bespreken met het publiek. In de arena zijn onder andere Young KIVI, SCALE, FME, de Leidse Instrumentenmakers School (LIS), YoungSpaceNed, het Forze Hydro-Electric Racing Team en DIF Challenges van Gemeente Zoetermeer goed vertegenwoordigd. 

Winnaars Scale Innovation Award

Op 11 maart jl. zijn in de Duurzaamheidsfabriek de Scale Innovation Awards uitgereikt. Dit is een regionale prijs bedoeld om innovatie in de regio een podium te geven en aan te zetten tot nieuwe innovaties. Op ZIE krijgen de winnaars een podium en daarmee de kans om hun innovatieve projecten en ideeën te presenteren aan het publiek. Zo maakt men om 15.00 uur in de Arena kennis met de winnaar van de Scale Impact Awards: het project Cooling Down the Cities door studenten van ROC Da Vinci College Dordrecht. Zij hebben een oplossing gevonden voor de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat we op diverse locaties in Dordrecht weerparameters meten en de invloed van beplanting hierop onderzoeken?

Om 15.45 uur staat de winnaar van de Scale Innovation Awards op het hoofdpodium: Dutch Heat Pump Solutions (DHPS). Zij hebben een innovatieve en duurzame dak-inbouwoplossing ontwikkelt voor warmtepompen: de HydroTop. Dit is een warmtepomp die de energie voor de pomp uit de buitenlucht haalt. Bovendien neemt hun oplossing weinig ruimte in beslag en integreert deze naadloos in het dak van een woning.

Kennisprogramma sluit aan op technologische ontwikkelingen en actuele thema’s

Op het hoofdpodium belichten diverse sprekers hun visie op de groei van innovatie en technologie in Zuid-Holland en de impact hiervan. De keynote op het hoofdpodium wordt verzorgd door Nils van Nood, directeur GustoMSC, die vertelt over het belang van de toeleveranciers in de keten van de maakindustrie. Ook H2L Robotics vertegenwoordigt het hoofdpodium met een presentatie, verzorgd door Erik de Jong. Zijn presentatie om 13:30 uur gaat dieper in op de kansen met robotica voor de agri en -tuinbouw sector.

Afgevaardigden van diverse technologische bedrijven aanwezig tijdens de expertsessies

Aanvullend op de presentaties op het hoofdpodium, biedt ZIE ook expertsessies. Hier delen afgevaardigden van diverse technologische bedrijven hun visie op het thema: Nieuwe technologie voor de maakindustrie. Wouter van der Horst van VDL TBP Electronics vertelt in zijn presentatie meer over het nut van Early supplier involvement. Jos Buschgens van Denta Engineering belicht in zijn presentatie "Samen ontwikkelen verbindt" een case, waarbij Denta samen met Karhof een revolutionaire verbindingstechniek voor lichtgewicht sandwichpanelen heeft ontwikkeld.

ZIE wordt georganiseerd door Hi Delta en Mikrocentrum en wordt ondersteund door Provincie Zuid-Holland High Tech en Scale.

Gratis toegankelijk voor bezoekers

ZIE 2024 is gratis te bezoeken in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam. Bezoekers kunnen zich zowel vooraf via de website als ter plaatse registreren. Meer informatie over de deelnemende bedrijven en het programma is te vinden op de website.

Gratis aanmelden en meer informatie