Hoe pizza’s warm uw voordeur bereiken?

Elisca van Leeuwen - Dragon Plastics Rotomoulding & Barend Blom - Manager Opleidingen Sector Kunststoffen, 22 april 2016
Rotatiegieten pizzabezorger

Natuurlijk is dit ook afhankelijk van de snelheid van de pizzabezorger die op zijn/haar scooter door het verkeer sjeest. Echter, de grootste factor is de kwaliteit van de pizzabezorgkoffer. En dan vooral de kwaliteit van de thermische isolatie die deze koffer biedt.


De beste isolatie is stilstaande lucht. Dit zien we bij spouwmuurisolatie, dubbelglas, thermoskannen, koffie- en theeglazen, etc. Dit principe wordt ook toegepast bij kunststof pizzabezorgkoffers; er is sprake van een dubbele wand die ook nog voorzien kan worden van isolatie. Dit kan geproduceerd worden met een vormgevingsproces wat we rotatiegieten (rotomoulding) noemen.

 

Rotatiegieten? Hoe werkt dat?
Bij rotatiegieten wordt één helft van een holle matrijs (aluminium of staal) gevuld met kunststof poeder, voornamelijk PolyEthyleen (PE). De andere helft sluit het af. Na het vullen wordt de matrijs gesloten en begint deze te draaien (roteren) om zowel horizontale als verticale as. De draaiende matrijs wordt vervolgens in een oven geplaatst, waar de poeder bij een temperatuur van 240 - 325ºC vloeibaar wordt en tegen de matrijswand een uniforme laag vormt. Aan het einde van de verwarmingscyclus wordt de matrijs naar een koelkamer gebracht. Hier wordt de matrijs met behulp van lucht afgekoeld, waarbij het product uithardt. Daarna wordt het roteren gestopt en kan het product uit de matrijs worden genomen.


Rotatiegieten is een relatief langzame manier van produceren en daardoor geschikt voor kleine series (10 - 5000 stuks). Door de geleidelijke wijze van kunststof “bakken” wordt er een spanningsvrij product gevormd. Daarnaast is er een grote vormvrijheid en kunnen rondingen mooi worden gevormd. Rotatiegieten is om deze reden een goed alternatief voor stalen producten, zoals beschermkappen en olie- of dieseltankjes. Vrijwel alle kleuren kunnen worden vervaardigd en ook draaidelen (inserts) kunnen worden meegegoten, zodat er een bevestigingspunt of doorvoer wordt gevormd.


Verder is er door de toevoeging van PolyEthyleen-schuim de mogelijkheid om een nog sterker product te vormen of kan door deze toevoeging van PE schuim het gewicht van het product worden verlaagd, maar de sterkte worden behouden. Door middel van een tweede shot, wordt dit schuim toegevoegd tijdens het productie proces.


Wilt u een product met isolatie, dan is de toevoeging van Polyurethaan schuim mogelijk. Deze toevoeging wordt na het productieproces gedaan. Dit kan gedaan worden bij dubbelwandige producten, maar ook aan de buitenkant van een product welke later wordt ingebouwd in een frame of omkasting.


Meer voorbeelden van rotatiegietproducten zijn: vuilwatertanks, machinekappen, glijbanen, reddingsboeikasten en floaters voor de baggerindustrie.

Gerelateerde opleidingen

Cursus Basiskennis kunststoffen en verwerkingstechnologie
Tijdens de cursus Basiskennis kunststoffen en verwerkingstechnologie leert u de basiskennis, trends en toepassingen op het gebied van kunststoffen.
Cursus Kunststofkennis
Tijdens de cursus Kunststofkennis staan de belangrijkste eigenschappen, analysetechnieken en materiaalkeuze centraal.