Het optimaal automatiseren van een machine, proces en fabriek is aan de orde van de dag. Veel maakbedrijven staan dan ook midden in de digitale transformatie die zorgt voor nieuwe businessmodellen en een andere manier van werken. Maar waar begin je? Wat is de actuele status en wat komt er de komende jaren nog meer op je af?

Smart Industry

Onder de noemer Industrie 4.0, oftewel Smart Industry, zijn er veel initiatieven gestart om hier vorm aan te geven. Door het slim gebruiken van connectivity, data en kunstmatige intelligentie zijn er grote stappen te maken op weg naar de fabriek en productieomgeving van de toekomst. Om dit goed toe te kunnen passen zijn digitale kennis en vaardigheden op het gebied van software, Internet of Things en cyber security steeds belangrijker. Een andere belangrijke ontwikkeling is het multidisciplinaire karakter van systeemontwikkeling.

Oplossing voor krapte op de arbeidsmarkt

Tot slot wordt de krapte op de arbeidsmarkt ook steeds meer aangepakt door het automatiseren van systemen. Denk daarbij aan robots die moeiteloos zware, repetitieve klussen uitvoeren, maar daarbij ook zorgen voor een constante kwaliteit in de uitvoering. Of vision technieken die helpen bij kwaliteitscontrole en met aandrijfsystemen en mechatronica oplossingen bespaar je op doorlooptijd en energiekosten. Door de toenemende flexibiliteit en eenvoudige aansturing is de terugverdientijd kort, wordt werken met machines veiliger en de inzetbaarheid vergroot.

Aan de slag?

Onze cursussen en evenementen binnen Digitalization and automation helpen je op weg naar de fabriek én het bedrijf van de toekomst!

Ons cursusaanbod