• 13 juni 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Best knowledge sharing Trophy: precisie freeswerk symboliseert kennis delen

Beijing Jingdiao MTC

De deelnemer aan Manufacturing Technology Conference 2023 die eind van de dag met de Best knowledge sharing Trophy naar huis gaat, krijgt een stuk precisie freeswerk in handen. De award, zo’n 350 mm in doorsnede, is de voorbije weken gefreesd in het opleidingscentrum van Beijing Jingdiao in Lanfang (China). Hier start de carrière van elke medewerker van de vestiging Langfang van de fabrikant van precisie freesmachines.

Beijing Jingdiao is partner van Manufacturing Technology Conference 2023, de conferentie van het Knowledge Sharing Centre van ASML en Thermo Fisher Scientific op 20 juni in Veldhoven. Een delegatie van de Chinese machinebouwer, waaronder vice-president David Yiming Fan opent de dag.

Mevrouw Yuqing Cheng presenteert in een tech talk tijdens Manufacturing Technology Conference 2023 de IMIM technologie: In-machine Measurement and Intelligent Modification. “Dit is de oplossing voor de hightech industrie die de productie van supernauwkeurige componenten wil opvoeren om aan de vraag te voldoen”, zegt Mark Camps hierover. Met Machining Innovations vertegenwoordigt hij de fabrikant van precisiefreesmachines onder andere in de Benelux.

Dit is de oplossing voor de hightech industrie die de productie van supernauwkeurige componenten wil opvoeren om aan de vraag te voldoenMark Camps

Chinees familiebedrijf

Hij is net terug van een twee weken durend bezoek aan Jingdiao. Daar heeft hij onder andere de spindelfabriek in Peking bezocht (68.000 vierkante meter) en de machinefabriek in Lanfang (222.100 m2) waar 85% van alle onderdelen voor de precisiemachines op eigen CNC-machines wordt gemaakt. ”Een bezoek aan het software- en automatiseringsbedrijf van de groep, in Xian, staat volgende keer op het programma”, zegt Mark. Dat is nog eens een vestiging met zo’n 223.500 m2 bedrijfsruimte.

De in totaal zeven vestigingen, verdeeld over China, bedekken meer dan 1.000.000 m2, en worden jaarlijks uitgebouwd. Hier vinden ontwikkeling, productie en montage plaats alsook testen en interne opleidingen.  Indrukwekkende getallen over de huisvesting van de machinebouwgroep, die een kleine 5.000 medewerkers telt en een volledige privé-onderneming is.

Alle ruimte om zich te ontwikkelen

De aandelen zijn in handen van vijf eigenaren, allen technologisch gedreven. En dat zie je in alles terug, zegt Mark Camps. Net zoals het feit dat de eigenaren de medewerkers als het fundament onder hun bedrijf zien. “Zij krijgen alle ruimte om zich te ontwikkelen, trainingen te volgen en kennis te delen om zo de innovatie binnen de groep verder te versnellen.” De plaats die de eigenaren hun medewerkers toedichten, komt tot uitdrukking in een grote zuil in de entreehal van het pand in Lanfang.

In deze zuil is van elke medewerker die bij de start van de bouw tien jaar voor Jingdiao werkte, een QR-code verwerkt. Van alle overige medewerkers is een grote wand gemaakt met QR-codes. Samen vormen ze een grote QR-code van Beijing Jingdiao. Mark Camps: “De eigenaren zien hun medewerkers als de basis van het bedrijf en de oudgedienden als staander onder hun onderneming.”

Elke medewerker eerst intern scholen

Kennis ontwikkelen en kennis delen zijn speerpunten in het beleid van Jingdiao, dat eind vorig jaar 120.000 precisie CNC-machines wereldwijd geïnstalleerd had. De machinebouwer werkt samen met praktijkscholen in het land. Hier leren studenten werken met SurfMill, het eigen CADCAM-programma van Jingdiao. Ook met universiteiten werkt men nauw samen. Elk jaar is er een competentie voor deze studenten. “En wie bij de machinebouwer komt werken, krijgt eerst een opleiding in de eigen school die elke locatie heeft”, vult Mark Camps aan.

Alleen al het interne opleidingsinstituut in Langfang telt 60 docenten, zo’n 150 CNC-machines en maandelijks 300 medewerkers die er tussen de één en zes maanden worden geschoold. “Iedere medewerker leert op z’n minst de basisprincipe van CNC-frezen. Naarmate ze in hun werk meer richting ontwikkeling en R&D gaan, duurt de opleiding langer.”

Iedere medewerker leert op z’n minst de basisprincipe van CNC-frezen. Naarmate ze in hun werk meer richting ontwikkeling en R&D gaan, duurt de opleiding langer” Mark Camps

Gereedschappen meten op toeren

Het zijn de studenten van de Jingdiao interne school in Lanfang die de afgelopen weken de Best knowledge sharing Trophy hebben gefreesd uit een blok aluminium van zo’n 350 bij 350 bij 350 mm. De award is zeer nauwkeurig afgewerkt. ASML-engineers hebben de award ontworpen: deze stelt de hersenkwabben voor waaruit pijlen in alle richtingen ontspruiten. Deze staan symbool voor het verspreiden van kennis. De studenten hebben de award geprogrammeerd in SurfMill 9.5 en daarna gefreesd op een JDGRU400, één van de 5-assige precisie freesmachines van Jingdiao, onder andere voorzien van IMIM.

Mark Camps: “Jingdiao meet de werkstukken in de machine, past ook het NC-programma automatisch aan en post het dan opnieuw. Voor elke finish bewerking kan exact de lengte van het gereedschap gemeten worden terwijl de spindel op het geprogrammeerde toerental draait. Alleen zo kun je de exacte gereedschaplengte inclusief de fysieke uitzetting van de spindel meten. Op die manier kun je onbemand frezen met volumetrische nauwkeurigheden van 2 µm en spiegelglans oppervlakken maken.” Precies die technologie gaat Beijing Jingdiao op Manufacturing Technology Conference presenteren.

Over de award

De Best knowledge sharing Trophy 2023 wordt toegekend door een jury, die bestaat uit Laurens van Lieshout (Laurens van Lieshout Consultancy); Ronald van der Heijde (Engineering Group Lead at Bosch Transmission Technology B.V.); Firat Buyukcivelek (Mechanical Architect), DfX Competence Lead at ASML, Trainer); Stef Thijssen (Mechanical Designer, ASML); Erik Rekkers (Senior design engineer ASML); Earvin Gemerts (Mechanical Engineer, Thermo Fisher Scientific); Jeroen Bierens (Thermo Fisher Scientific) en Ronald Kooter (ASML). Manufacturing Technology Conference 2023 wordt georganiseerd door Mikrocentrum en vindt op 20 juni plaats in NH Koningshof in Veldhoven. 

Dit is de Manufacturing Technology Conference

Om tot een goed functioneel product te komen is het erg belangrijk om goede kennis te hebben van verschillende productietechnieken, technologieën en processen. De Manufacturing Technology Conference geeft je de kans om gespecialiseerde bedrijven te ontmoeten en je kennis over maakbaarheid uit te breiden.

Meer informatie en gratis aanmelden