• 18 februari 2015
  • Leestijd: 2 minuten

Eerste hulp bij spuitgietproblemen

probleemanalyse bij spuitgieten

De vakterminologie van het spuitgieten en specifieke problemen bij het spuitgieten spreken soms tot onze verbeelding: kleurslierten, jetting, grammofoonplaat- en dieseleffect. Geen enkel probleem komt alleen of is hetzelfde bij het spuitgieten. Maar hoe ga je te werk om deze problemen op te lossen?

Spuitgietprocessen worden steeds complexer. Problemen in het productieproces zorgen niet alleen voor ontevreden klanten, geldverspilling en tijdverlies, maar ook voor ontevreden medewerkers en stress binnen de organisatie. Bovendien zijn veel voorkomende problemen in het spuitgietproces niet alleen nadelig voor het opleveren van het eindproduct, omdat het niet op de markt gebracht kan worden en in de afvalbak beland. Het oplossen van dergelijke problemen vraagt ook om veel ervaring en vakmanschap van de spuitgieter zelf.

De basis ligt bij een goed productontwerp

Laten we vooropstellen dat de basis van een goed spuitgietproduct ligt bij een goed productontwerp, juiste materiaalkeuze, doordachte matrijsconstructie, in perfect verkerende staat van de spuitgietmachine en niet te vergeten: een goed opgezet en robuust proces. Dan kan er nog het nodige misgaan. U kunt het probleem proberen te tackelen door aan de knoppen te draaien en zo de parameters anders in te stellen. Er is een grote kans dat dit het probleem verhelpt, althans voor even. Maar dit heeft natuurlijk niets te maken met vakmanschap en een structurele manier van werken.

Slim handboek voor probleemanalyse bij spuitgieten

Het is altijd verstandig om een ervaren collega mee te laten kijken om op die manier het probleem definitief te verhelpen. Als deze collega ooit de cursus Probleemanalyse bij spuitgieten heeft gevolgd is de kans groot dat hij/zij het handboek Oppervlaktefouten in thermoplastische spuitgietproducten uit de achterzak tovert! Dit is een erg handig boekwerk waarin alle mogelijke problemen die kunnen ontstaan tijdens een lopend spuitgietproces beschreven staan. Handig! Aan de hand van kleurenfoto’s en diagrammen helpt het je een systematische controle uit te voeren. Zo ziet je werkelijk niets over het hoofd.

Handboek Oppervlaktefouten

Ook een cursus Probleemanalyse bij spuitgieten volgen?

Tijdens de cursus Probleemanalyse bij spuitgieten leert je spuitgiet- en procesproblemen in een lopend productieproces op een gestructureerde wijze te analyseren en op te lossen.

Bekijk de cursus hier

Over de schrijver

Barend Blom

Barend Blom

Programmamanager Opleidingen | Mikrocentrum