• 1 december 2021
  • Leestijd: 4 minuten

Waarom drogen kunststof producten minder goed in de vaatwasser?

KMT Vaatwasser

De vaatwasser is inmiddels niet meer weg te denken in Nederlandse huishoudens. Dat is ook niet gek: de vaatwasser bespaart veel tijd en je kunt jouw vaat na een wasbeurt direct in jouw kasten plaatsen. Toch is dit niet voor alle vaat het geval. Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de kunststof producten nog nat blijken te zijn en andere materialen zoals metaal, glas en keramiek niet. Hoe komt dit? De Cruijffiaanse uitspraak: "Elk nadeel heb zijn voordeel”  is zeker van toepassing op kunststof producten, het heeft namelijk alles met de materiaaleigenschappen te maken!

Kenmerken van kunststof

Een algemeen kenmerk van kunststof is dat dit materiaal een zeer lage thermische geleiding heeft. Bij het produceren van kunststof producten komt dit goed van pas. De kunststof koelt snel af waardoor een snelle cyclustijd mogelijk is. De producten zijn in no-time afgekoeld! Maar in de keuken hebben we te maken met de keerzijde van deze materiaaleigenschap. Gedurende het verblijf in de vaatwasser wordt het keukengerei uiteraard opgewarmd. We hebben dan te maken met thermische geleidbaarheid en warmte capaciteit. ''Wat is warm en wat is niet-warm in de vaatwasser”?

Het droogprogramma in de praktijk

Stel; alle vaat is 45˚C als het programma klaar is en het droogprogramma gaat beginnen. De kopjes, mokken en borden uit keramiek, het glaswerk en de roestvaststalen pannen en bestek bezitten het vermogen om de warmte lang vast te houden. Het vocht op deze producten zal hierdoor gaan verdampen. Terwijl voorwerpen uit hout het vocht ook enigszins zullen opnemen.

Waarom zijn kunststof producten na lange tijd drogen nog steeds nat?

Alle vaat is na de spoelcyclus in principe even nat en heeft min of meer dezelfde hoeveelheid achtergebleven spoelwater op het oppervlak. De kunststof producten zijn vaak lichter, plus over het algemeen worden deze producten vaak ontworpen met dunnere wanden. Dus er is minder massa beschikbaar om warmte vast te houden.

Wanneer een vaatwasser het wasprogramma heeft beëindigd, komt het droogprincipe neer op het feit dat vaat warm is en daarmee het achtergebleven vocht zal verdampen. Ondanks het feit dat alle vaat vanaf dezelfde temperatuur zal gaan afkoelen zal een glazen of keramisch bord, kom of kopje misschien wel het 10-voudige opgeslagen warmte bezitten dan een kunststof voorwerp, dus een grotere warmte capaciteit.

Nadelig element op het droogproces

Er is nog een nadelig element van invloed op het droogproces; de warmtegeleidingscoëfficiënt. Er zal warmte opgeslagen zijn aan de binnenzijde van een voorwerp als deze ondersteboven in de waskorf staat. Deze warmte zal vrij gemakkelijk weg geleiden via de wanden naar de bodem/voet waar het water in de kraag is achtergebleven. Alle warmte die achtergebleven is in de zijwanden van de kop wordt gebruikt voor het laten verdampen van dat achtergebleven water. In het geval van een kunststof beker, zal de warmte in de zijwanden niet tot bovenaan de voet komen waar het water is blijven staan. Er blijft een te geringe hoeveelheid warmte over om de achtergebleven hoeveelheid water te laten verdampen...

Conclusie: een kunststof product zal dus altijd minder goed drogen.

Good-to-know

  • Door het toevoegen van vulstoffen (harde deeltje) zoals glas, metaalpoeder of grafietvezels kan het warmte geleidingsvermogen veranderd worden (vergroot) of met blaasmiddelen (gassen) zoals lucht of koolzuur verbeteren van de warmte-isolatie.

  • De thermische geleidbaarheid (of warmtegeleiding) wordt uitgedrukt in een warmtegeleidings-coëfficiënt. Dit is een materiaalconstante die aangeeft hoe goed het materiaal warmte geleidt. De warmtegeleidingscoëfficiënt is afhankelijk van de temperatuur, dichtheid en vochtgehalte. De warmtecapaciteit is het vermogen van een voorwerp om energie in de vorm van warmte op te slaan en is afhankelijk van soort materiaal, wanddikte en vorm.

  • Moderne vaatwassers hebben vaak een (marketing knop) “extra droog”. Er wordt dan geprobeerd om warmte wat langer en beter te laten circuleren. Maar verwacht daar geen wonderen van. De meest effectieve oplossing is een apart glansspoelmiddel in het reservoir te doen. De ultieme oplossing is misschien... met de hand afwassen. 

Afbeelding 1: De marketing knop op een vaatwasser

Meer bijzondere eigenschappen van kunststof ontdekken?

Tijdens onze kunststof cursussen leer je alles over de eigenschappen, toepassingen en verwerkingsprocessen.

Bekijk ons cursusaanbod

Over de schrijver

Barend Blom

Barend Blom

Programmamanager Opleidingen | Mikrocentrum