• 31 mei 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Logische stap naar virtual twins op het 3DEXPERIENCE platform

MTC afbeeldingvoobeeld

System engineering is bij hightech OEM’s gangbaar. Doorlooptijd verkorten, first time right en geringe faalkosten zijn enkele van de voordelen. De platformen zoals het 3DEXPERIENCE platform van Dassault Systèmes voegen hier nog twee dimensies aan toe: data-integriteit en de virtual twin experience. Met virtual commissioning met de virtual twins verhogen machinebouwers direct hun marges. En met de nieuwe simulatiesoftware krijgen ze grip op CO2-emissies van hun machines.

Digitale continuïteit

Dassault Systèmes is een van de sponsoren van Manufacturing Technology Conference 2023. Het nieuwe evenement, georganiseerd door Mikrocentrum in opdracht van het Knowledge Sharing Center, draait om kennisdelen tussen hightech OEM’s en de maakbedrijven in de hele keten. Dat sluit naadloos aan op de visie van waaruit Dassault Systèmes het 3DEXPERIENCE platform ontwikkelt en uitrolt.

“Digitale continuïteit begint met van elkaar weten waar we mee bezig zijn”, zegt Ivo van Berkel, salesdirector Benelux van Dassault Systèmes. Aan de interesse van bedrijven uit het hightech ecosysteem voor het onderwerp digitale continuïteit leidt hij af dat het thema leeft. De behoefte om 3D modellen met PMI (Product Manufacturing Information) data te delen in plaats van tekeningen groeit, net zoals de vraag naar system engineering. De overstap naar het platform als multicad omgeving is dan eigenlijk een logische.

Digitale continuïteit begint met van elkaar weten waar we mee bezig zijn.” Ivo van Berkel, sales director Benelux van Dassault Systèmes

Hogere efficiency

Ivo van Berkel: “Bedrijven groeien geleidelijk in system engineering omdat machines en systemen complexer worden. Dan komt de discussie: kies je voor een best of breed oplossing (het beste IT-systeem per onderdeel) of voor een consistente omgeving waarin je zonder moment van data overdracht een hogere efficiency haalt?” Precies dat laatste beoogt Dassault Systèmes met het 3DEXPERIENCE platform.

Alle stakeholders in het ecosysteem werken via de unieke unified product structure op het platform altijd met actuele en voor hen relevante data. Ze krijgen tevens een set tools aangereikt die voor hun werk van belang zijn. Op het platform ga je van functionele eisen naar logische eisen en naar een 3D model inclusief de elektronica. Geen silo’s meer, maar één databron waar iedereen mee werkt. Dan is de stap naar een virtual twin om daarmee te simuleren nog maar een kleine.

Virtueel testen

En hierin zit winst voor de hele keten, weet Ivo van Berkel. Door virtueel te testen, kan men dikwijls prototypes uitsparen, wat de doorlooptijd verkort en de ontwikkelkosten reduceert. Sommige sectoren, zoals automotive, eisen nog een fysiek prototype, bijvoorbeeld voor een crashtest. Virtual commisioning reduceert dan het aantal fysieke prototypes dat nodig is. In andere sectoren kan men met virtual commissioning voorkomen een machine op te moeten bouwen om de besturing van plc’s te testen.

Ivo van Berkel: “Met virtual commissioning kunnen we PLC’s al testen terwijl het mechanische design van de machine nog bezig is. Je test in CAD of de machine zich gedraagt zoals je wilt. Je slaat dan de stap om de machine achterin de werkplaats te bouwen en dan de PLC’s te testen over.” En dat is juist de fase waarin een flink beslag wordt gelegd op het onder handen kapitaal van een organisatie. “Als je deze vervangt door virtual commissioning, verhoog je direct de marge en verkort je de doorlooptijd.”

Als platform maken we het managen van alle data gemakkelijker. Vaak is dat het hoofdpijn dossier van een IT afdeling, met het platform brengen we data en processen samen, niet alleen voor medewerkers maar ook voor de klanten” Ivo van Berkel

Optimalisatieslag

Het virtueel testen met een virtual twin reikt verder dan de ontwikkel- en productiefase van een machine. In het DELMIA-portfolio op het 3DEXPERIENCE platform zit software om complete productielijnen of -cellen te optimaliseren, zelfs inclusief het optimale aantal operators voor de bediening, zonder dat de lijn volledig operationeel hoeft te zijn.

“Je kunt takttijden balanceren maar ook welke balans tussen meerdere productielocaties voor een optimale kostprijs zorgt”, zegt de salesdirector Benelux van Dassault Systèmes. Het platform werkt steeds meer als een business operating system, op basis waarvan machinebouwers en hun klanten real time beslissingen nemen. Een van de recente uitbreidingen is DELMIA Augmented Experience. Realtime visualisatie van de productielijnen met achterliggende data helpt operators complexe taken first time right uit te voeren. De virtual twin dient hierbij als referentiemodel.

Samenwerken in de keten

Met het 3DEXPERIENCE platform faciliteert Dassault Systèmes het samenwerken in ketens. Doordat iedereen altijd met dezelfde data werkt, kunnen partijen real time data gedreven beslissingen nemen. “Als platform maken we het managen van alle data gemakkelijker. Vaak is dat het hoofdpijn dossier van een IT afdeling, met het platform brengen we data en processen samen, niet alleen voor medewerkers maar ook voor de klanten. En dat op een schaalbare manier.”

Met het platform brengen we data en processen samen, niet alleen voor medewerkers maar ook voor de klanten. En dat op een schaalbare manier.” Ivo van Berkel, sales director Benelux van Dassault Systèmes

Kunstmatige Intelligentie

Kunstmatige Intelligentie zal hier nog een schep bovenop doen. “De ontwikkelingen gaan momenteel heel snel”, zegt Ivo van Berkel. Tijdens de Hannover Messe heeft Dassault Systèmes de nieuwste toepassing van AI gedemonstreerd, onder andere voor automatische kwaliteitscontrole en het virtueel genereren van assemblage instructies. Door nog meer data aan het platform toe te voegen, kan hier met AI nog meer kennis mee gegenereerd worden.

“Als je echt de voordelen van een virtual twin optimaal wilt benutten, ga je end to end in het platform”, zegt Ivo van Berkel. “Met het platform breng je data samen en gaan processen zich afspelen op het platform, inclusief de LCA-analyses die gaan komen. En op het platform betrek je ook je klanten bij deze processen.” Kennis delen zoals het thema van Manufacturing Technology Conference. 

Bezoek het Manufacturing Technology Conference

Tijdens Manufacturing Technology Conference op 20 juni 2023 in NH Koningshof zullen specialisten van de verschillende merken van Dassault Systèmes aanwezig zijn. Ben jij er ook bij?

Meer informatie en gratis aanmelden