• 29 januari 2024
  • Leestijd: 8 minuten

Samenwerking, aanpassingsvermogen en uitbreiding buiten Brainport - maar eerst luisteren

Edwin de Zeeuw

Onze directeur Edwin de Zeeuw heeft zijn eerste honderd dagen er net op zitten. Soms is het nog even zoeken naar de juiste termen - “hoe zeggen we dat hier ook weer precies?” - maar los daarvan heeft hij inmiddels een goed beeld van onze organisatie gekregen. Dat wil niet zeggen dat de blauwdruk voor de komende jaren al klaar ligt. “Ik wil daarvoor eerst nog wat beter luisteren naar collega's en mensen die hier al wat langer zitten. En minstens zo belangrijk: naar de markt waarop we actief willen zijn en onze toegevoegde waarde willen leveren.”

De Zeeuw is niet van plan om op korte termijn alles in onze organisatie overhoop te gaan gooien. “Dat betekent niet dat alles bij het oude zal blijven. Zeker nu de markt snel verandert zullen we extra aandacht moeten gaan geven aan ons aanpassingsvermogen én aan nieuwe mogelijkheden tot samenwerking. Daarnaast zie ik nog volop kansen om onze vleugels uit te slaan. In de rest van Nederland op de eerste plaats, maar misschien ook wel daarbuiten. Hoe zich dat precies zal voltrekken? Dat gaat een iteratief proces worden en heeft simpelweg ook tijd nodig.”

Zeker nu de markt snel verandert zullen we extra aandacht moeten gaan geven aan ons aanpassingsvermogen én aan nieuwe mogelijkheden tot samenwerking” Edwin de Zeeuw

Ervaring en technische achtergrond

Met de aanstelling van Edwin de Zeeuw kunnen we wel zeggen dat we een ervaren directeur met een technische achtergrond aan boord hebben gekregen. Samenwerking, innovatie en technologie zijn sleutelbegrippen voor hem. Hij was eerder als directeur van TMC Mechatronics verantwoordelijk voor het uitbouwen van de mechatronica business unit en initiator van de Masterclass High Tech Systems. Bij Startupbootcamp was hij Managing Director voor de programma’s Smart City en FoodTech. Voor Innoleaps leidde hij het Corporate Acceleration Program. Tevens was hij betrokken bij het HighTech Systems Center van TU/e. De laatste jaren heeft hij zich gefocust op het succesvol uitbouwen van de start-up Ecochain Technologies.

Het gezamenlijk investeren in samenbrengen van de juiste netwerken, het delen van kennis en het ontwikkelen van medewerkers is daarbij cruciaal voor een gezond high-tech ecosysteem” Edwin de Zeeuw

Je aanpassen aan veranderende marktomstandigheden, dat heeft De Zeeuw vaker gedaan in zijn carrière. Als platformorganisatie wat middenin het hart van de hightech- en maakindustrie actief is, zal dat zeker ook een thema worden. “Dan heb ik het niet alleen over inhoudelijke aanpassingen, zoals rond de beurzen die we organiseren of de taal waarin de opleidingen gegeven worden, maar we zullen ook gaan kijken naar ons bedrijfsmodel. Hoe dat precies gaat lopen, dat gaan we gaandeweg als team ontdekken, maar voor mij staat wel vast dat er bedrijfsbreed ontwikkelingen gaan plaatsvinden.”

Dan, lachend: “Als je blijft doen wat je deed, dan krijg je al lang niet meer wat je kreeg. Bedrijven kunnen tegenwoordig enkel levensvatbaar blijven, als ze zich blijven onderscheiden en een werkelijke marktbehoefte vervullen. Dit geldt ook voor ons als Mikrocentrum. Het gezamenlijk investeren in samenbrengen van de juiste netwerken, het delen van kennis en het ontwikkelen van medewerkers is daarbij cruciaal voor een gezond high-tech ecosysteem.”

Bewijsvoering in plaats van de onderbuik

De Zeeuw typeert zichzelf als “ondernemend, maar geen ondernemer”. Hij baseert zijn besluiten liever op data en andere bewijsvoering dan op de onderbuik. “Een ondernemer is voor mij iemand die in de wereld om zich heen een ‘gat in de markt’ ziet en vaak met blind vertrouwen en focus dat wil gaan realiseren, wat er ook gebeurt. Mijn voorkeur gaat uit om met iets aan de slag te gaan dat er al is. Een bestaande basis waar een hiernieuwd vergezicht bij nodig is, om dat wat er al is beter te maken met als doel nog meer impact te hebben als team. 

Ik weet van mezelf dat ik een katalysator kan zijn in een team, maar dat team van mensen vormt de basis. Zo zie ik dat ook bij Mikrocentrum” Edwin de Zeeuw

Dat teambelang is cruciaal voor De Zeeuw. Niet alleen om een organisatie in balans te houden, maar ook om de beste beslissingen te kunnen nemen. “Ik weet van mezelf dat ik een katalysator kan zijn in een team, maar dat team van mensen vormt de basis. Zo zie ik dat ook bij Mikrocentrum. Er ligt een fundament, maar om dat te beoordelen en begrijpen hoe we het moeten verstevigen, daarvoor is tijd nodig. Vanuit daar kunnen we de visie en missie welke er deels al ligt, tot een congruent geheel maken. Zowel binnen als buiten de organisatie moet dat zichtbaar zijn en kloppend voelen. Zo kan je uiteindelijk groeien, met een duidelijk doel en de neuzen dezelfde kant op. Aan die herkenbaarheid gaan we intern maar zeker ook extern veel meer aandacht aan geven.

Ik kan iedereen verzekeren dat deze regio en deze sector nog steeds uitblinkt in samenwerking” Edwin de Zeeuw

Samenwerking is niet alleen binnen Mikrocentrum een leidend thema voor De Zeeuw. “Ik heb in mijn loopbaan zowel binnen als buiten Brainport gewerkt, en zowel binnen als buiten dat high-tech ecosysteem. Ik kan er dus van een afstand en als betrokkene naar kijken. Nou hoor ik af en toe mensen zeggen dat we weer moeten leren samen te werken, maar ik kan iedereen verzekeren dat deze regio en deze sector nog steeds uitblinken in samenwerking. Daar mogen we best trots op zijn.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het niet nog beter kan, maar laten we elkaar vooral geen probleem aanpraten.” De Zeeuw ziet ook voor onze organisatie nog volop mogelijkheden voor intensievere samenwerking met diverse technische netwerken en brancheorganisaties waarvan de doelgroepen op een of andere manier overlappen met die van Mikrocentrum. Ze kunnen allemaal een bezoekje van onze nieuwe directeur verwachten!

Vier pijlers

Binnen onze organisatie staan er altijd vier belangrijke pijlers centraal: het ledennetwerk, de vakopleidingen, de inhoudelijke beurzen en events maar ook geweldig mooie ruimtes in het pand in Veldhoven. “Alle vier zijn logisch als je kijkt naar waar Mikrocentrum vandaan komt. Maar in de vijfenvijftig jaar dat we bestaan is de wereld natuurlijk wel veranderd. Zo kun je je bijvoorbeeld afvragen of dat prachtige pand van ons nog dezelfde functie moet hebben. Vóór 2018 hadden we niet de mogelijkheid ruimtes aan te bieden aan ons netwerk. Van vergaderingen tot kleine events, met alle voorzieningen en cateringmogelijkheden inbegrepen. Misschien kunnen we er nieuwe functies aan koppelen, dat gaan we nog uitzoeken.

En als je naar onze beurzen kijkt, dan zie je dat die nu allemaal draaien op de tevredenheid van de standhouders; de bezoekers hebben gratis toegang. Je zou kunnen overwegen om dat aan te vullen met vakinhoudelijke, specialistische congressen rondom de relevante thema’s in een sector. Zo wordt onze toegevoegde waarde niet eens per jaar ervaren, maar het hele jaar door.”

Wat onze klanten, of bedrijven die ons nog niet kennen maar wel actief zijn in de industrie, van ons nodig hebben. Dat is natuurlijk de meest interessante vraag” Edwin de Zeeuw

De Zeeuws voorganger, Bert-Jan Woertman, zat relatief kort op die functie van directeur. Toch ziet onze nieuwe directeur volop aanknopingspunten om voort te bouwen op wat Woertman heeft aangezwengeld. “Bert-Jan heeft een steen in de vijver gegooid; hij heeft de blind spots die elke organisatie in zich heeft blootgelegd. Dat was nodig maar ik zie het nu als mijn taak om in die rimpels, die logischerwijs alle kanten in de vijver op gaan, weer focus te gaan aanbrengen.

We hebben het geluk dat we die exercitie vanuit een goede positie kunnen doen: we zijn financieel gezond en onze klanttevredenheid is zeer hoog. We doen het dus gewoon heel goed. Maar de vraag is of dat alles is. Of we misschien meer kunnen doen om de hightech & maakindustrie te bedienen en daarmee te versterken. Wat onze klanten, of bedrijven die ons nog niet kennen maar wel actief zijn in de industrie, van ons nodig hebben. Dat is natuurlijk de meest interessante vraag. Daarin denk ik dat we nog beter mogen luisteren naar de markt om zo de juiste impact te kunnen maken.

Kom meer te weten over Mikrocentrum

We hebben een fascinatie met technologie. En als onafhankelijke stichting kunnen wij als geen ander de juiste verbinding leggen om die fascinatie door te vertalen naar alle lagen van de waardenketen. Dit doen we door kennis te maken, delen en te versnellen met opleidingen, evenementen en het High Tech Platform.

Maak kennis met ons