• 14 oktober 2022
  • Leestijd: 2 minuten

Materialen: een professioneel landschap in drievoudige overgang

Materials2022

Wanneer was de laatste keer dat u enthousiast was over een nieuw materiaal? Welke materiaalgerelateerde evenementen bezoekt u, en waarom? Met wat voor soort vragen over materialen bent u momenteel bezig - en waar gaat u naartoe, voor expertise en onderwijs? Dat waren de belangrijkste onderwerpen voor een brainstorm, georganiseerd door Mikrocentrum op 30 september. Want - laten we eerlijk zijn - het materialenlandschap voor professionals is in transitie: Enthousiasme, Evenementen, Expertise en Educatie kunnen en moeten een welkome impuls krijgen.

Aan tafel zaten Marco Bosman (M2i), Waldo Maaskant (Circulair Value Center) Tjerja Geerts (Circulair Value Center) Hans Krikhaar (DSPE) Soheil Sabooni (PAOTM) Niels van der Stappen (R&D extern Van der Stappen) Barend Blom (Mikrocentrum) Bert-Jan Woertman (Mikrocentrum). Ook jong materiaaltalent was vertegenwoordigd: we hadden Dirk van Meer (CORE) Antoine Post (Integer Technologies BV). Bovendien waren de Nederlanders van vakbladen, Franc Coenen (Made in Europe, 3D print magazine) en Robin Zander (Constructeur, Kunststof & Rubber, etc.) zo vriendelijk geweest hun input te leveren. Merel Hartman (Mikrocentrum) en Erik Tempelman (TU Delft) waren de facilitators.

Twee uur en talloze post-its later konden enkele duidelijke conclusies worden getrokken. Expertise over materialen, en over het minder bekende zustergebied productie, hebben we in ons land in overvloed. Het is echter vaak moeilijk te vinden, of gewoon niet toepasbaar: voor het MKB zijn lange termijn ontwikkelingen en academische publicaties gewoon niet interessant. Evenementen hebben we meer dan genoeg - in feite kan onze jaarlijkse Nederlandse kalender met bedrijfsbeurzen, seminars en symposia zeker worden gestroomlijnd en "ontzorgd". Bovendien richten ze zich vaak op één groep materialen, met uitsluiting van andere. Hoogwaardig materiaalonderwijs is beschikbaar, maar alleen op professioneel niveau: op de HBO's en TU's is de aandacht voor dit vitale onderwerp tot een teleurstellend niveau gedaald. Elon Musk mag dan iedereen hebben aangespoord "... om materialen 101 te bestuderen", maar niet iedereen heeft de memo gekregen. En wat het enthousiasme betreft, wel, het is duidelijk waar we staan: in drie woorden, het "kan beter".

Kortom, we zien een "drievoudige overgang" voor ons:

(1) Van grijsaards naar groentjes: hoe nieuw talent aantrekken, opleiden en integreren in het personeelsbestand;
(2) Van metalen vs. kunststoffen vs. enz.: hoe materialen te presenteren in een inclusief formaat, zodat kruisbestuiving mogelijk is;
(3) Van lineair naar circulair: hoe de duurzame waarde van materialen te optimaliseren en te behouden.

Op het komende Materials Event op 19 oktober 2022, ziet u de eerste stappen in deze transitie - en wordt u uitgenodigd om samen met ons deze reis te maken. Wilt u meer weten over de uitkomsten van de brainstorm, of over de transitie zelf? Praat met ons op dit innovatieve evenement!

Breng een bezoek aan Materials 2022

Meld direct gratis aan

Over de schrijver

Erik Tempelman

Erik Tempelman

TU Delft Industrieel Ontwerpen