• 9 maart 2020
  • Leestijd: 3 minuten

RapidPro 2020 toont compleet overzicht van Digitale Productie technieken

RapidPro 2020

Op 4 en 5 maart 2020 organiseerde Mikrocentrum de 10e editie van vakbeurs RapidPro in het NH Conference Center Koningshof te Veldhoven. Van productdefinitie, design, prototyping, (low volume) productie tot en met post processing; RapidPro toonde de complete Digitale Productie workflow binnen diverse thematische area’s. 1341 bezoekers ontdekten dan ook de laatste ontwikkelingen in het congresprogramma en bij de 50 exposanten.

Digitale Productie tijdens jubileumeditie centraal

Deze jubileumeditie toonde de mogelijkheden en kansen op het gebied van Digitale Productie. Deze technieken spelen een steeds grotere en belangrijkere rol binnen de technische maakindustrie. Voor een MKB maakbedrijf betekent het vaak dat één of een paar onderdelen stap voor stap worden geïmplementeerd. Voor een OEM betekent dat volledige verticale en horizontale digitale integratie. RapidPro besteedde zowel op de beursvloer, op de demopleinen, in het congresprogramma als tijdens de Masterclass, Hackathon en Meet & Match dan ook uitvoerig aandacht aan deze uitdagingen.

“We kijken als organisatie terug op een bewogen maar geslaagde 10e editie van RapidPro. Onze exposanten hebben onze bezoekers tijdens de 2 beursdagen succesvol kennis laten maken met de verschillende technologieën van Digitale Productie zoals 3D printen, 3D scannen en 3D modelleren. We kijken uit naar wat komende editie van RapidPro gaat brengen.” Tom Wessels, Manager RapidPro

Exposanten, paviljoen en demopleinen toonden concrete oplossingen

Expo RapidPro2020

Op de beursvloer stonden ook deze editie concrete oplossingen centraal. Exposanten toonden onder andere oplossingen op het gebied van 3D modelleren, 3D scannen, 3D software, (virtual) prototyping, 3D printing/additive manufacturing, gieten, CNC, laserbewerking, kleine serieproductie, materialen en post-productie. De beursvloer werd naast de stands ook aangevuld met twee demopleinen met Industry 4.0 als thema. Sirris liet bezoekers zien wat Industry 4.0 voor een bedrijf kan betekenen. Zo demonstreerden zij de mogelijkheden van operated assisted manufacturing, transparent shopfloor solutions en connected machines. Op het andere demoplein liet AM-Flow zien hoe Industry 4.0 inzetbaar is bij 3D printing post productie.

De Nederlandse Vereniging voor Gieterij Technici (NVvGT) nam deze editie voor het eerst deel met een eigen paviljoen. Samen met de bedrijven Sanders Gears, Gemco Engineers, Lovink Technocast, Lautus Castings en Melis Gieterijen toonden zij de mogelijkheden van gieten als alternatief voor 3D printing, onder andere bij topologie optimalisatie.  

Business cases centraal in congresprogramma

Deze editie werden zowel tijdens de keynotes als de reguliere lezingen, business cases uitgelicht. Op woensdag 4 maart deelden in een duo-keynote Jaap Bulsink, K3D, en Harry Kleijnen, Additive Industries, praktijkvoorbeelden en businesscases van industrieel 3D metaalprinten. Prof. Dr. Thomas Maal, RadboudUMC, liet de mogelijkheden zien van 3D technologie binnen de gezondheidszorg.

Op donderdag 5 maart nam Kris Binon, Flam3D, het publiek mee in de evolutie en trends in Additive Manufacturing. Emiel Ascione, APB Kamp C, deelde de ervaringen die zijn opgedaan 3D betonprinten in de bouw. Peter van Haaf, Sirris, sloot de keynotes af met zijn visie op hoe Industry 4.0 werkelijkheid wordt.