• 26 juni 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Ondernemende studenten krijgen podium voor baanbrekende innovaties tijdens de TU/e Contest

TUe Contest

Eindhovense studenten presenteren hun bijzondere en marktwaardige innovaties tijdens de grote finale van de TU/e Contest.

Van een nauwkeurigere manier om je energieverbruik te monitoren met een app, tot het verbeteren van de gezondheidszorg door hersenletsel sneller en nauwkeurig vast te stellen. Een student nam zelfs zijn oma mee naar het podium om zijn nieuwe product te tonen. Hij ontwikkelde losse handvaten om een rolstoel ook andersom te kunnen besturen. Degene in de rolstoel kan zo beter interacteren met de persoon die hem of haar begeleidt. Dit is een greep uit de innovatieve projecten die deelnemers van de TU/e Contest presenteerden tijdens de grote finale donderdagmiddag. De wedstrijd biedt studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) met bijzondere en marktwaardige innovaties een podium. 

De afgelopen maanden werkten zij hard om hun ideeën uit te werken tot concrete demonstraties, prototypen en businesscases. Met workshops en coaching vanuit de industrie in de Brainportregio zetten de studenten de eerste stappen als ondernemer. De resultaten pitchten zij tijdens de grote finale van de TU/e Contest aan een jury van toonaangevende innovators. Het doel: een van de vele geldprijzen in de wacht slepen om hun plannen verder te ontwikkelen. 

Het ontwikkelen van ondernemersvaardigheden

‘From dream to demo to impact’, zo luidt de slogan van de jaarlijkse studentenwedstrijd. “Wij vinden dat de ingenieurs van de toekomst ook ondernemersvaardigheden moeten hebben”, zei Isabelle Reymen, wetenschappelijk directeur van TU/e Innovation Space, tijdens de grote finale. TU/e innovation Space is de thuisbasis van de studententeams. Daarnaast is de organisatie binnen de universiteit verantwoordelijk voor de ontwikkeling en implementatie van challenge-based learning. Een leervorm waarin studenten van verschillende opleidingen samenwerken aan projecten in de echte wereld.  

Wij vinden dat de ingenieurs van de toekomst ook ondernemersvaardigheden moeten hebben” Isabelle Reymen, wetenschappelijk directeur van TU/e Innovation Space

Ingenieus én eenvoudig

Bij veel teams speelt verduurzaming een rol. Zo werkt een groep studenten aan een manier om de batterijen van elektrische voertuigen, met name vrachtwagens, te recyclen door er lokale energieopslag voor de energie uit zonnepanelen van te maken. Anderen kwamen met een handige tool om te helpen bij het vergroenen van je tuin. Tegels eruit en planten erin, dat is het devies. Maar hoe dan? Welke planten dragen bij aan de diversiteit in de omgeving? Daar houdt de tool allemaal rekening mee. De juiste planten krijg je dan thuisgestuurd. Bijna als een HelloFresh box, maar dan voor de tuin. 

Nieuwe categorieën

Dit jaar was er een nieuw element. De teams werden ingedeeld in drie categorieën: ‘people’, ‘planet’ en ‘prosperity’. Per categorie beoordeelden een aparte jury de vijf deelnemende teams. Daaruit werden uiteindelijk twee teams uitgekozen, de winnaar en de runner-up (een team om in de gaten te houden).  

De nieuwe rector magnificus Silvia Lenaerts reikte de prijzen uit. Zij benadrukte dat het voor de teams belangrijk is om te werken met een divers team. Op die manier bouwen de studenten aan een stabiele businesscase voor nu en later, zo stelt ze. Ook Reinier Seuren, medeoprichter van oud-contestwinnaar Spacecific, waarschuwt de deelnemers voor een bubbel. Zijn advies: “Ga met zo veel mogelijk mensen praten en hoor ook andere meningen over jouw product en bedrijf. Dat is belangrijk om een tunnelvisie te voorkomen.” 

Ga met zo veel mogelijk mensen praten en hoor ook andere meningen over jouw product en bedrijf” Reinier Seuren, medeoprichter van oud-contestwinnaar Spacecific

En de winnaars zijn...

In de categorie ‘people’ won Team HART. Dit team werkt aan een speciale mouw waarmee blinden en slechtzienden de lichaamstaal van hun gesprekspartner kunnen voelen. Dit geeft een extra dimensie aan een gesprek. De runner-up award in deze categorie ging naar The Suweve met afneembare handvatten voor een rolstoel.  

E-SET ging er met de winst vandoor in de categorie planet. De jury prees hun oplossing om batterijopslag te maken van gerecylde vrachtwagenbatterijen. De Runner-up Award ging naar Voltalgae. Dit relatief nieuwe bedrijf ontwikkelt een batterij met algen. Een duurzaam alternatief voor de huidige exemplaren. 

In de categorie prosperity won InMotion. Dit studententeam werkt aan een nieuwe technologie om elektrische voertuigen in een paar minuten op te kunnen laden. In eerste instantie gaat het om een raceauto, maar in de toekomst zou het ook voor personenauto’s kunnen werken. De runner-up award ging naar Aero Team Eindhoven. Dit team ontwikkelt een drone die tijdens een vlucht, in de lucht van batterij kan wisselen. Zo kan een drone lange afstanden afleggen. Eerder deze week presenteerden de studenten hun drone op de High Tech Campus in Eindhoven. 

Naast de drie hoofdcategorieën, werden er nog verschillende andere awards uitgereikt: 

  • De Audience Award ging naar The Suweve
  • De ASML Makers Award ging naar T.E.S.T. (met de nieuwe methode om hersenletsel vast te stellen). 
  • De Energie Transition Award (By Shell) ging naar InMotion
  • De Van der Lande Sustainable Logistics Innovation Award ging naar E-SET
  • De Mikrocentrum Boost Your Tech Career Award ging naar Eden (met de tool voor planten in de tuin).