• 2 december 2015
  • Leestijd: 4 minuten

Winnaars fotowedstrijd bekend!

winnaars fotowedstrijd bedrijvengids 2015 2016

De winnaars van de High Tech Platform fotowedstrijd voor de cover van de bedrijvengids 2015-2016 zijn bekend. Elk jaar organiseert Mikrocentrum een wedstrijd onder de leden van het High Tech Platform om de beste foto aan te leveren voor de cover van de High Tech Bedrijvengids. Op dinsdag 12 mei 2015 was het wederom tijd voor de jaarlijkse jurybijeenkomst om de ingezonden foto’s van de leden te beoordelen.

Dit jaar is de top 3 als volgt:

1. Technex BV

2. ABB BV

3. Schunk BV

Toelichting:

1. Technex BV
De foto toont het hart van een massaspectrometer.
Een massaspectrometer wordt gebruikt om gassen te analyseren.
Het innovatieve karakter bestaat uit het feit dat de gasmoleculen door foto-ionisatie niet gefragmenteerd worden, waardoor complexe moleculen zoals de karakteristieke geur van bijvoorbeeld koffie en tabak kunnen worden gemeten met thermische analyse instrument gekoppeld aan een soft-ionization QMS.
 
2. ABB BV
Yumi is een twee-armige robot die niet achter de tralies hoeft. Deze nieuwe ABB-robot is vanaf de grond af aan ontwikkeld om met de mens samen te werken. Inherent veilig noemen we dat. Samenwerken zit Yumi in het DNA. De robot ontleent zijn naam dan ook aan het You and Me-gevoel dat vele robotenthousiastelingen bekruipt als ze YuMi voor het eerst zien. Door zijn bouwgrootte en twee armen kan de robot in feite dezelfde dingen oppakken als een mens, maar is wel vele malen preciezer. Een herhaalnauwkeurigheid van 0,02 millimeter is aan de meeste mensen niet besteed. Assemblage van kleine onderdelen is dan ook een van de taken die YuMi waarschijnlijk vaak zal gaan uitvoeren. Dat kan zij aan zij, maar ook prima tegenover de mens die zich aan de andere kant van een lopende band of assemblage plek bevindt.
De menselijke maat maakt YuMi naast praktisch – twee armen betekent ook twee handen, maar één torso en dus een relatief kleine footprint – ook veilig. De armen zijn licht en ook de kleine payload van een paar kilo is menselijk. De schade die YuMi kan berokkenen is dan ook niet al te groot. En mocht het toch tot een onbedoeld handgemeen komen – YuMi beweegt menselijk en is daarmee intuïtief voorspelbaar – dan zorgen krachtsensoren in de assen ervoor dat YuMi binnen een fractie van een seconde stilstaat en zonodig iets terugbeweegt om verdrukking te voorkomen. Tot slot is YuMi niet te stijf, het veert mee, goed dicht, geen vervelende velletjes die tussen twee oppervlakken bekneld raken, en uitgerust met verzachtende pads om een eventuele impact nog meer te verzachten. YuMi is inherent veilig en zeer gebruiksvriendelijk, goed om mee samen te werken.
 
3. Schunk Intec BV
SCHUNK heeft de concept studie van zijn 5-vingerhand verder geoptimaliseerd.
Bij de nieuwste versie van de antropomorfe grijphand is de elektronica volledig de pols geïntegreerd, waardoor bijzonder compacte oplossingen mogelijk worden. Via gedefinieerde interfaces kan de grijphand met op de markt verkrijgbare lichtgewicht armen verbonden worden. Voor gebruik in mobiele toepassingen is voor de stroomvoorziening van de 5-vingerhand de batterij-24V DC ontworpen. In de eerste versie kan de hand aangestuurd worden via een seriële bus. De grijphand is er zowel in een linkse als rechtse uitvoering. In grootte, vorm en behendigheid lijkt de hand verbazingwekkend op zijn menselijke voorbeeld. Met behulp van totaal van negen aandrijvingen kunnen de vijf vingers verschillende grijp Operaties uitvoeren. Bovendien kan hij talrijke gebaren vertegenwoordigen, waardoor de visuele communicatie tussen mensen en service robots bevordert en de acceptatie voor gebruik in de menselijke omgeving kan worden verhoogd. Het gebruik van tastsensoren in de vingers zal de grijp hand in de toekomst de nodige fijngevoeligheid geven, om ook in ongestructureerde en onvoorspelbare omgevingen Grijp- en manipulatieopdrachten te behandelen. Elastische grijpvlakken zorgen voor een betrouwbare greep van de gegrepen objecten.

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum