Binnenkort op de camping; een tent met zonnecellen?

NVDO,  2 december 2015
Tent met zonnecellen

Goedkope, superdunne maar evengoed zeer efficiënte zonnecellen. Als het aan hoogleraar Theo Dingemans van de TU Delft ligt, dan veroveren die over een jaar of wat de markt. Dingemans bedacht en patenteerde een nieuw materiaal voor zogenaamde perovskiet zonnecellen. Die zijn gemakkelijk en goedkoop te produceren - te printen zelfs.

 

De afgelopen jaren boekten onderzoekers spectaculaire vooruitgang in de efficiëntie van zulke zonnecellen. Dankzij Dingemans' vinding worden ze nog betaalbaar ook.


Dr. Michiel Petrus werkte het idee uit tijdens een promotieonderzoek waarmee hij vorig jaar december bij Dingemans zijn doctorstitel verwierf. De afgelopen maand verscheen een publicatie in het vakblad Journal of Materials Chemistry A, waarin de Delftse onderzoekers hun vinding wereldkundig maakten. Ondertussen heeft de TU Delft er al wel octrooi op aangevraagd.


De alternatieve laag van Petrus en Dingemans resulteert in perovskietcellen met een rendement van elf procent. Gecombineerd met hun lage kostprijs vormen die een serieus alternatief voor de bekende silicium zonnecellen, die een gemiddeld rendement hebben tussen de 15 en 35 procent.

 

Op de daken zul je de nieuwe cellen niet meteen tegenkomen. Omdat de dunne perovskieten in flexibele cellen te gebruiken zijn, denkt Dingemans dat ze het eerst in kleding en textiel te vinden zijn:

"Het is nu aan de ontwerpers om toepassingen te vinden. Draagbare elektronica is er één van. Je zou zelfs zonnepanelen op een tent kunnen printen."

 


Bron: NVDO, lid van het Mikrocentrum High Tech Platform