De toepasbaarheid van fotonica centraal tijdens succesvolle editie Photonics Event 2017

Mikrocentrum, 22 juni 2017
photonics event2017
Foto gemaakt door Elodie Burrilon - www.huxopix.com

Op 14 juni kwam de fotonica community bij elkaar in NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven tijdens het jaarlijkse Photonics Event, georganiseerd door Mikrocentrum. Centraal stonden dit jaar de verschillende vakgebieden waarin fotonica toegepast kan worden.

De term fotonica is vaak wel bekend, maar wat het precies inhoudt, en sterker nog, wat je er als bedrijf mee kunt in het productieproces is voor velen nog een onbekend terrein. Dat is een gemiste kans, want fotonica biedt voor talloze markten een scala aan mogelijkheden om betrouwbaarder, veiliger en sneller te produceren. Bezoekers konden proeven aan deze mogelijkheden en hadden de kans om meer kennis op te doen over deze technologie.

Nieuw concept

Deze editie is gekozen voor een vernieuwende opzet waar de expositie van bedrijven en het lezingenprogramma een mooi geheel vormden. Ruim 200 bezoekers bekeken gefascineerd het aanbod van oplossingen op het gebied van fotonica, hadden de tijd om elkaar te spreken en ook het lezingenprogramma werd de hele dag druk bezocht. Zo zat de zaal goed gevuld bij keynote spreker Dr. Frans Snik van De Sterrewacht Leiden. Hij vertelde over de ontwikkeling van vernuftige optische systemen die gebruikt gaan worden in de Europese extreem grote telescoop. Nederland heeft in dit project, met als doel om exo-planeten te bestuderen op zoek naar een teken van leven, een voortrekkersrol.

Photonicsevent2017

PhotonicsNL Conference

Het programma voor deze editie is wederom samengesteld door PhotonicsNL. Dit jaar met onderwerpen als ‘integrated quantum photonics’, ‘biophotonics’ en ‘photonics materials’. Bart Verbeek, voorzitter van PhotonicsNL: “We zijn trots op de grote opkomst en de diversiteit van lezingen van hoge kwaliteit”. Bijvoorbeeld op medisch vlak waren er ook de nodige ontwikkelingen te benoemen. Zo vertelde Prof. Clemens Löwik van het Erasmus Medisch Centrum dat er steeds meer voortuitgang komt op het gebied van image guided surgery met behulp van optische beeldvorming. Het gebruik van verschillende lichtbronnen helpt verschillende typen weefsel te detecteren.

Best Poster Award

Ook aan jong talent werd gedacht. Master en PhD studenten konden een poster presenteren met vernieuwend onderzoek. Dit jaar werd de award uitgereikt aan Pablo Muñoz Galindo, PhD student op de universiteit Twente. Hij verricht onderzoek op het gebied van optische sensoren op een chip om vervuiling in drinkwater te detecteren.

winnaar poster award photonicsevent

Photonics Event 2018

De volgende editie staat gepland op 6 juni 2018. Via de website www.photonics-event.nl houden wij u graag op de hoogte.