• 14 oktober 2015
  • Leestijd: 2 minuten

Interview met Chris Luitwieler, docent Spuitgieten en Matrijzen voor Kunststoffen.

Cursus spuitgieten1

Maak kennis met Chris Luitwieler, docent Introductie Spuitgieten, Spuitgieten 1, Spuitgieten 2, Probleemanalyse bij spuitgieten, Matrijzen voor kunststoffen A. Chris heeft een zeer brede achtergrond: hij is al sinds 1998 werkzaam als proces engineer en zodoende heeft hij ervaring opgedaan met een grote diversiteit aan materialen, producten en technieken (vooral IMD - In Mould Decoration). Zijn werk bij spuitgietbedrijf De Wit Plastic in Rucphen combineert hij met zijn passie voor het overdragen van kennis bij Mikrocentrum. Hij geeft les aan deelnemers van zowel onze open- als bedrijfsinterne cursussen op gebied van spuitgieten en matrijzen. We stellen hem graag nader aan u voor. 

Waarom heeft u besloten om te gaan doceren?

Kennis overdracht binnen het bedrijf ervoer ik als erg bevredigend en in 2003 kwam ik in contact met Mikrocentrum. 

Welke trends en ontwikkelingen ziet u in de markt?

De efficiëntie wordt steeds belangrijker. Waarbij hoogwaardige (productie)middelen een voorwaarde zijn.

Met wat voor soort vragen komen cursisten de les binnen bij aanvang van de cursus?

Vaak met praktische problemen die zij in hun bedrijf ervaren. We bespreken dit zodra dit onderwerp tijdens de les aan bod komt. We zijn technici en denken vaak heel praktisch. Maar de theorie is juist zo belangrijk bij het spuitgietproces. Dat wordt vaak vergeten. De cursisten kunnen ook eigen producten meenemen naar de les.

Hoe sluit u op deze beide aspecten aan in uw lessen?

Indien mogelijk met technische uitleg en anderzijds, bij beleidsmatige problemen, probeer ik begrip te kweken voor minder ideale situaties die kunnen ontstaan door beperkingen in tijd en financiën die vaak in dit vakgebied een rol spelen. Bijvoorbeeld bij de constructie en kwaliteit van de spuitgietmatrijs of de keuze voor een bepaalde spuitgietmachine.

Waar bent u het meest trots op?

Op de waardering die ik vaak krijg van de cursisten. Zo vertelde een cursist, die al 10 jaar als spuitgietoperator werkte, dat er tijdens het volgen van de cursus Spuitgieten 2 een wereld voor hem was open gegaan. Hij kreeg binnen zijn bedrijf een spuitgietproces veel sneller op gang bij een verhoogde kwaliteit van het product.

Uw kennis over kunststof en matrijs vergroten?

Up-to-date kennis van o.a. spuitgieten, matrijzen en extrusie is onmisbaar om in te spelen op, en mee te gaan in de ontwikkelingen rondom kunststof.

Bekijk ons cursusaanbod

Over de schrijver


Mikrocentrum

Mikrocentrum

GERELATEERDE CURSUSSEN