• 22 juni 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Maak kennis met het docententeam van de cursus Matrijzen voor Kunststoffen B

Docenten Matrijzen B v3

Niets is effectiever dan leren van professionals die dagelijks met kunststof spuitgietproducten en spuitgietmatrijzen te maken hebben. De materie is namelijk al ingewikkeld genoeg. De cursus Matrijzen voor Kunststoffen B bestaat uit maar liefst 21 modules die in 20 lesavonden worden behandeld. Naast de theorie wordt er in kleine multidisciplinaire teams (3 tot 5 personen) gewerkt aan groepsopdrachten. Een uitgebreid lesprogramma waarbij theorie en praktijk samenkomt en je wordt klaargestoomd voor het werken met matrijzen. 

Ontdek ons docententeam

Het docententeam van de cursus Matrijzen B bestaat uit drie vaste docenten; Hans Ruijs, Patrick Roijackers en Paul van der Linden. Ook zijn er twee gastdocenten bij de cursus betrokken: Tim Dassen en Cyril Smals van Code Product Solutions BV. Zij verzorgen een gastles over computersimulatie met behulp van Moldflow simulatie software voor ontwerp en productie. Dit aan de hand van een live demonstratie met de data van de ontwerpen van één van de groepsopdrachten. De cursisten krijgen via deze vloeisimulatie te zien wat er met de kunststof in hun matrijs gebeurt.

Hans Ruijs | Senior Engineer Plastics bij Moba B.V.

"Met mijn eigen bedrijf ben ik toevallig in de kunststoffen industrie beland. Na de aanschaf van enkele spuitgietmachines heb ik praktische kennis opgedaan en in de avonduren de opleidingen HTS en kunststoftechnologie kunnen volgen. Na 20 jaar is mijn bedrijf verkocht en ben ik in dienst getreden bij Sibac, waar mijn kennis over kunststoffen is vergroot. Na drie korte periodes bij Curtec, Invista (Duitsland) en Safran gewerkt te hebben, is mijn huidige functie senior engineer plastics bij Moba. Moba is een machinefabriek van eiersorteer- en verpakkingsmachines met een eigen R&D afdeling, matrijzenmakerij en spuitgieterij. Daarnaast ben ik verbonden aan het lectoraat kunststoftechnologie van de hogeschool Windesheim en als senior expert bij de PUM."

Tijdens deze cursus leer je niet alleen de basisprincipes van matrijzenbouw, maar ook de geavanceerde technieken die de sleutel vormen tot succes” Hans Ruijs

Patrick Roijackers | Eigenaar Mold Solutions

"Na het afronden van mijn studie werktuigbouwkundige, ben ik in 1996 als matrijsconstructeur bij een gereedschapsmakerij begonnen. Na vier jaar in loondienst te hebben gewerkt, ben ik in 2000 samen met een collega een eigen engineersbureau, Mold Solutions, gestart. Vanuit Mold Solutions hebben we talloze matrijzen ontworpen voor vele Nederlandse en Belgische matrijzenmakers. In 2011 kreeg ik de kans om het projectteam van Fremach Plastics te ondersteunen, een spuitgietbedrijf actief in de automotive sector. Mijn rol was het begeleiden van de maakbaarheid van het productontwerp en de matrijzen, waarvan het merendeel uit China werd geïmporteerd. Vanaf 2016 ben ik op freelance basis verschillende gereedschapsmakers en spuitgietbedrijven gaan ondersteunen bij diverse matrijsprojecten. Mijn werk hierin omvat zowel het ontwerpen van matrijzen als het technisch begeleiden van matrijsprojecten, zowel nieuwbouw als reparaties en onderhoud, en het beoordelen van product- en matrijontwerpen."

Van vroegere cursist Matrijzen B naar docent: mijn passie voor matrijzen overbrengen door het delen van ervaringen met enthousiaste cursisten” Patrick Roijackers

Paul van der Linden | Business Development Manager bij Jalema B.V.

Paul van der Linden is naast docent van de cursus Matrijzen voor Kunststoffen B ook docent van de cursus Kunststof- matrijs- en spuitgiettechnologie. "Ik heb nagenoeg mijn hele carriére in de kunststoffen gewerkt nadat ik in 1976 begonnen ben bij Philips in Eindhoven waar ik ruime ervaring heb opgedaan in de aanmaak en constructie van matrijzen en productontwikkeling. Mede door mijn opleidingen HTS werktuigbouwkunde en bedrijfskunde heb ik na mijn Philips carriére bij verschillende spuitgietbedrijven in binnen- en buitenland gewerkt waar mijn rol vooral in de Sales en Business Development lag. Sinds 2020 ben ik Business Development Manager bij Jalema B.V. Een mooi productiebedrijf voor o.a. spuitgietproducten in reguliere maar vooral ook in sustainable/bio materialen."

De cursus Matrijzen voor Kunststoffen B heeft al veel kunststof specialisten in de Nederlandse spuitgietbranche opgeleverd” Paul van der Linden

Meer weten over de cursus Matrijzen voor Kunststoffen B

Het maken van een goed product- en matrijsontwerp en de kostprijscalculatie hiervan is een complex proces waarbij kennis op diverse vlakken een grote rol speelt. Hierbij opereer je niet alleen, maar in een team. De stappen in het ontwikkeltraject van product idee tot eindproduct zijn onderling sterk samenhangend, beïnvloeden elkaar en moeten steeds sneller leiden tot goede eindproducten en spuitgietmatrijzen. 

De cursus Matrijzen voor Kunststoffen B legt de nadruk op een integrale aanpak van het volledige traject. Gedurende de cursus werk je in een multidisciplinair team, waarbij je met medecursisten een complete klantopdracht van producteisen en productschetsen tot een kunststof spuitgietproduct inclusief spuitgietmatrijs uitwerkt. Hierbij leer je ook om over het eigen specialisme heen te kijken. Doel is om een zinvol kunststof spuitgietproduct te ontwerpen dat aan alle kwalitatieve eisen voldoet en op economische en duurzame wijze geproduceerd kan worden met een korte projectdoorlooptijd.

Meer weten over het cursusaanbod binnen Matrijzen? Bekijk dan ons volledig cursusaanbod. 

Kom direct in contact met Barend Blom (Programmamanager opleidingen kunststof- en matrijstechnologie) via dit e-mailadres of neem direct telefonisch contact op via: +31 (0)40 296 99 33

Werk aan een maakbaar product

Door het volgen van een van onze cursussen blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen in de matrijstechnologie en ga je deze kennis toepassen in de praktijk. De cursussen zijn gericht op het ontwikkelen van een doordacht matrijsconcept dat leidt tot een maakbaar product.

Bekijk hier het volledige cursusaanbod