• 2 december 2015
  • Leestijd: een minuut

Vernieuwde Elektrotechniek cursussen

Vernieuwde elektrotechniek cursussen

Goede technici worden schaars en werkgevers willen hen zo efficiënt mogelijk inzetten. Daardoor groeit de vraag naar allround technici met meerdere disciplines in hun bagage. Monteurs, werktuigbouwkundigen of onderhouds- en storingstechnici moeten ook kennis hebben van Elektrotechniek. Mikrocentrum speelt op die behoefte in met de vernieuwde cursussen Elektrotechniek

In onderhoud, service, machinebouw en installatietechniek zijn veel technici werkzaam voor wie elektrotechniek niet de grootste hobby is. Maar ze moeten die elektrotechniek wel in een industriële omgeving kunnen begrijpen en toepassen. De kunst is om hen op een aansprekende manier kennis te laten maken met deze discipline en in korte tijd voldoende theoretische kennis en praktische vaardigheden mee te geven. 

Practicumkoffers

Docent Kees Kraaijeveld ontwikkelde samen met een collega-docent onder meer een nieuwe, mobiele practicumopstelling in practicumkoffers. Het practicum bestrijkt het hele vakgebied. "Er zit een stuk relaistechniek in en besturingstechniek, inclusief een PLC, en er wordt gewerkt met sterkstroom. Dat gebeurt wel veilig; in plaats van met 380 V wordt gewerkt met 40 V."

Aansluiting op werksituatie

Kraaijeveld vindt de aansluiting op de eigen werksituatie van de deelnemers belangrijk. Als afsluitende opdracht laat hij zijn cursisten foto’s van hun eigen werkomgeving maken en daarover vertellen. Beelden zeggen veel en aan de hand daarvan hebben mensen vaak veel te melden. Het laat zien wat ze met het geleerde in de praktijk kunnen doen. Daar kwamen in de eerste cursusronde ook voor Kraaijeveld verrassende dingen uit. "Het zorgt ook voor kruisbestuiving met de andere cursisten. Ze kunnen contact blijven houden en elkaar bellen over onderwerpen waar een ander veel van weet."

Over de schrijver

Mikrocentrum

Mikrocentrum