Hoe slimme producten onze toekomst veranderen

CAD2M B.V., 19 september 2016
CAD2M slimme producten

Dit jaar viert CAD2M haar 25-jarig jubileum. In die 25 jaar zijn zij gegroeid van CAD-reseller pur sang, tot de onmisbare procespartner die ze nu zijn. Deze mijlpaal biedt een mooi moment  om niet alleen terug te kijken, maar vooral ook vooruit te blikken. De visie van CEO Alfred Uytdewilligen op de toekomst van de ontwerp- en maakindustrie: “Producten moeten gaan begrijpen wat de gebruiker wil”.

 

De toekomst van de industrie is er volgens Uytdewilligen één vol leuke uitdagingen: “We zitten op een belangrijk omslagpunt. Ik zie verschillende ontwikkelingen  die tegelijkertijd onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.” De belangrijkste ontwikkeling is het ‘Internet der Dingen’ (ook wel Internet of Things of IOT genoemd). Het Internet der Dingen staat voor een toenemende onderlinge verbondenheid van apparaten. Hoe handig zou het immers zijn als uw auto doorgeeft dat u bijna thuis bent, zodat de verwarming vast aan gaat? Belangrijk is dus dat producten ‘slimmer’ worden en weten wat de eigenaar wil. Uytdewilligen licht toe: “Vroeger gingen we op zoek naar een product dat eenvoudig te bedienen was. Inmiddels is er een verschuiving gaande van ‘welk product begrijp ik?’ naar ’welk product begrijpt mij?’. Een grote game changer voor ontwikkelaars, omdat er nu andere verwachtingen worden gesteld aan de producten die ze maken.” Over hoe producenten deze intelligentie het beste toevoegen aan hun product, heeft hij wel een idee: “Je kunt die intelligentie natuurlijk direct in het eindproduct bouwen. Een slimmere manier is echter door te werken in de cloud. Wanneer de communicatie met het product via een programma in de cloud verloopt, kan de intelligentie dáár worden toegevoegd. Hierdoor blijft het product relatief goedkoop en heeft de ontwikkelaar eventuele wijzigingen in eigen hand. Een update in de cloud zet alle gebruikers namelijk direct op de laatste stand”.

 

Het Internet der Dingen en werken met de cloud zijn de drijvende kracht achter een derde grote ontwikkeling: Het toenemende belang van electronica. Om onderling te kunnen communiceren, moeten zelfs de meest simpele producten worden uitgerust met electrische componenten. In de CAD-wereld zien we daarom een toenemende integratie van mechanisch en electrotechnisch  ontwerp. Uytdewilligen: “Dit is een serieuze ontwikkeling die wordt geïllustreerd door de introductie van bijvoorbeeld SOLIDWORKS PCB”.

 

Na 25 jaar maken we de balans op: is CAD2M klaar voor de toekomst? “Absoluut,” stelt Alfred Uytdewilligen. “Om een one-stop-shop te kunnen blijven, is het belangrijk om al in een vroeg stadium te zien welke ontwikkelingen invloed gaan hebben op onze industrie. We moeten vooruit denken en klantwensen ontdekken, nog voordat de klant ze zelf ziet. Doordat we al vroeg aan de slag zijn gegaan met onder andere IOT en PCB, staan we nu klaar om onze klanten te ondersteunen wanneer zij de omschakeling willen maken.” CAD2M heeft inmiddels een speciaal team voor de ontwikkeling van IOT en cloud applicaties. Ook staan er al een aantal succesvolle implementaties achter hun naam, waardoor ze snappen hoe het er in de praktijk aan toe gaat. Uytdewilligen is dan ook zelfverzekerd over de toekomst van CAD2M: “Ik maak me geen zorgen. Onlangs was ik in Silicon Valley. Ik heb veel gezien en geleerd, maar vooral dat wij echt al wel goed bezig zijn bij CAD2M. Kom maar op dus!”.

CAD2M is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform.