Tijdens de cursus Tekeninglezen leer je technische tekeningen interpreteren en welke eisen je hieraan kunt stellen. Deze cursus vormt een goede basis voor diverse vervolgcursussen zoals Vorm- en plaatstoleranties en Geometrische meettechniek.

 • Leer technische tekeningen interpreteren
 • Raak vertrouwd met alle eisen die je aan een technische tekening kunt stellen
 • Leer afkeur en extra operationele kosten voorkomen

Inschrijven met het STAP-budget?
Neem direct contact op via +31 (0)40 296 99 33

Medewerkers van een bedrijfsbureau, werkvoorbereiders, vaklieden en uitvoerenden
MBO-W of VMBO met bedrijfservaring
4 dagbijeenkomsten
Getuigschrift
Een uitgebreide syllabus
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Tekeninglezen

De technische tekening is nog steeds de belangrijkste informatiedrager in de werktuigbouwkunde. De technische en praktijkgerichte cursus Tekeninglezen is dan ook een must voor iedereen die dagelijks met technische tekeningen werkt of werktuigbouw tekeningen interpreteert. 

Een goed doordachte en generiek opgezette tekening met functionele bematingen is noodzakelijk voor een vlot verlopend productieproces. Interpretatieverschillen kunnen het proces onnodig vertragen wat in het slechtste geval tot afkeur kan leiden, met extra en onvoorziene operationele kosten als resultaat. Tijdens de cursus Tekeninglezen wordt niet alleen aandacht besteed aan het interpreteren van technische tekeningen maar ook aan de eisen die u aan een technische tekening kunt stellen.

Programma

Tijdens de cursus Tekeninglezen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Inleiding
 • Normalisatie
 • Projectiemethode
 • Lijnsoorten
 • Maataanduidingen
 • Doorsnede
 • Schroefdraadaanduidingen
 • Maattoleranties
 • Ruwheidsaanduiding
 • Vorm- en plaatstoleranties
 • Materiaal en toepassing
 • Lassen
 • Veren
 • Tandwielen
 • Stuklijsten
Neem contact op voor meer informatie

Jouw docent

Jan Smits

Jan Smits heeft als hoofd van de meetkamer bij KNWE veel ervaring opgedaan. Met zijn jaren lange ervaring in de praktijk, brengt hij het vak goed over aan cursisten. 

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veldhoven
11-05-2023
25-05-2023
01-06-2023
08-06-2023
...
in totaal 4 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1530
4
Veenendaal
19-09-2023
26-09-2023
03-10-2023
10-10-2023
...
in totaal 4 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1530
4

Inschrijven met het STAP-budget?
Neem direct contact op via +31 (0)40 296 99 33

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

Goede cursus met een helder doel. Lesstof goed verspreid over de vier dagen. Fijne docent met praktijk ervaring, waardoor voorbeelden uit het veld kunnen worden gegeven.
ASML
André was een ontzettend fijne leraar. Hij verteld zeer gepassioneerd en deed goed aan niveaudifferentiatie. De cursus zat verder goed in elkaar met veel afwisseling tussen lesstof behandelen en opdrachten maken. Een aanrader dus.
Matthew Corvers, IMSystems
Veel geleerd. De docent is heel goed en heeft alle lesstof geupdate. Bijvoorbeeld voor de tekening symbolen, volgens de standaard specificatie. Voor dienstverlening is alles goed geregeld: klaslokaal, het buffet, het eten, de parkeerplaats. Echt tevreden.
Basil Khromachou, Terberg Benschop
Was een leuke groep en de locatie was perfect. Mooie ruimtes. Fijn dat er rekening gehouden kon worden met de corona maatregelen. Tijd ging snel. Fijne korte pauzes ertussen. Lunch en versnaperingen waren top geregeld. Fijne leraar.
Dagmar Mollemans, Marel Poultry B.V.
Inhoudelijk goede cursus met up to date lesstof. Variatie tussen theorie en praktijk is in goede verhouding. Al om al zeer tevreden.
J. Dumas, Fnsteel
Leerzame cursus, die door Jan op een leuke manier werd gegeven, waardoor de lesdagen voorbij zijn gevlogen op een plek waar de corona maatregelen zeer goed worden opgevolgd.
Christian Gilsing, VDL ETG
Goede docent, goede interactie, veel geleerd.
Erik van den Bogaerd, BKB Precision
De lesstof is voor mij direct toepasbaar in de praktijk. Er wordt rekening gehouden met verschillende niveau in de klas, wat zeer prettig is. Het aantal lesdagen van 4 incl. examen is relatief kort. Het zou beter zijn als de training 1 dag langer zou zijn.
Berber Galema

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer je meerdere medewerkers in jouw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij jou op locatie te organiseren. Een goede afstemming op jouw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze programmamanager opleidingen denkt graag met je mee!

Heb je interesse in een bedrijfsintern traject? Onze programmamanager opleidingen Mart Mijnsbergen komt graag vrijblijvend bij je op bezoek.