Tijdens de cursus Tekeninglezen leert u technische tekeningen intepreteren en welke eisen u hieraan kunt stellen. Deze cursus vormt een goede basis voor diverse vervolgcursussen zoals Vorm- en plaatstoleranties en Geometrische meettechniek.

 • Leer technische tekeningen interpreteren
 • Raak vertrouwd met alle eisen die u aan een technische tekening kunt stellen
 • Leer afkeur en extra operationele kosten voorkomen
Medewerkers van een bedrijfsbureau, werkvoorbereiders, vaklieden en uitvoerenden
MBO-W of VMBO met bedrijfservaring
4 dagbijeenkomsten
Getuigschrift
Een uitgebreide syllabus
Inclusief arrangementskosten en lesmateriaal
Deel deze pagina. Email  LinkedIn  Twitter

Over de cursus Tekeninglezen

De technische tekening is nog steeds de belangrijkste informatiedrager in de werktuigbouwkunde. De technische en praktijkgerichte cursus Tekeninglezen is dan ook een must voor iedereen die dagelijks met technische tekeningen werkt of werktuigbouw tekeningen interpreteert. 

Een goed doordachte en generiek opgezette tekening met functionele bematingen is noodzakelijk voor een vlot verlopend productieproces. Interpretatieverschillen kunnen het proces onnodig vertragen wat in het slechtste geval tot afkeur kan leiden, met extra en onvoorziene operationele kosten als resultaat. Tijdens de cursus Tekeninglezen wordt niet alleen aandacht besteed aan het interpreteren van technische tekeningen maar ook aan de eisen die u aan een technische tekening kunt stellen.

 

Tijdens de cursus Tekeninglezen komen de volgende onderwerpen aan bod:

 • Inleiding
 • Normalisatie
 • Projectiemethode
 • Lijnsoorten
 • Maataanduidingen
 • Doorsnede
 • Schroefdraadaanduidingen
 • Maattoleranties
 • Ruwheidsaanduiding
 • Vorm- en plaatstoleranties
 • Materiaal en toepassing
 • Lassen
 • Veren
 • Tandwielen
 • Stuklijsten
Neem contact op voor meer informatie

Uw docent

Jan Smits

Plaats, data en prijzen - Open inschrijvingen

Inschrijven

Plaats

Startdatum

Begintijd

Eindtijd

Prijs

Avonden / Dagen

Veenendaal
06-03-2023
13-03-2023
20-03-2023
27-03-2023
...
in totaal 4 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1530
4
Veldhoven
08-03-2023
15-03-2023
22-03-2023
29-03-2023
...
in totaal 4 bijeenkomsten
9:00
16:30
€ 1530
4

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Ervaringen van cursisten

André was een ontzettend fijne leraar. Hij verteld zeer gepassioneerd en deed goed aan niveaudifferentiatie. De cursus zat verder goed in elkaar met veel afwisseling tussen lesstof behandelen en opdrachten maken. Een aanrader dus.
Matthew Corvers, IMSystems
Veel geleerd. De docent is heel goed en heeft alle lesstof geupdate. Bijvoorbeeld voor de tekening symbolen, volgens de standaard specificatie. Voor dienstverlening is alles goed geregeld: klaslokaal, het buffet, het eten, de parkeerplaats. Echt tevreden.
Basil Khromachou, Terberg Benschop
Was een leuke groep en de locatie was perfect. Mooie ruimtes. Fijn dat er rekening gehouden kon worden met de corona maatregelen. Tijd ging snel. Fijne korte pauzes ertussen. Lunch en versnaperingen waren top geregeld. Fijne leraar.
Dagmar Mollemans, Marel Poultry B.V.
Inhoudelijk goede cursus met up to date lesstof. Variatie tussen theorie en praktijk is in goede verhouding. Al om al zeer tevreden.
J. Dumas, Fnsteel
Leerzame cursus, die door Jan op een leuke manier werd gegeven, waardoor de lesdagen voorbij zijn gevlogen op een plek waar de corona maatregelen zeer goed worden opgevolgd.
Christian Gilsing, VDL ETG
Goede docent, goede interactie, veel geleerd.
Erik van den Bogaerd, BKB Precision
De cursusleider is geduldig en legt goed uit op een animerende wijze waardoor het ook interessant en leuk blijft.
Michelle Verwoon
De lesstof is voor mij direct toepasbaar in de praktijk. Er wordt rekening gehouden met verschillende niveau in de klas, wat zeer prettig is. Het aantal lesdagen van 4 incl. examen is relatief kort. Het zou beter zijn als de training 1 dag langer zou zijn.
Berber Galema
De lesstof werd erg prettig uitgelegd waarbij bij iedere cursist rekening werd gehouden met hun achtergrond. Als zeer positief ervaren.
André Korthout

Ontdek de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren

Wanneer u meerdere medewerkers in uw bedrijf op wilt laten leiden, is het interessanter en voordeliger om een cursus bij u op locatie te organiseren. Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend is hierbij essentieel. Mikrocentrum is CEDEO-erkend en garandeert de beste kwaliteit.

Onze opleidingsmanager denkt graag met u mee!

Heeft u interesse in een bedrijfsintern traject? Onze opleidingsmanager Mart Mijnsbergen komt graag vrijblijvend bij u op bezoek.

Blogs en Nieuws