Introductie SENMATiQ intelligent-sensorautomatiseringssysteem

Hexagon Metrology,  2 december 2015
SENMATiQ mediapicture1

Universele sensorinterface voor Leitz-coörrdinaatmeetmachines met hoge nauwkeurigheid commercieel geïntroduceerd

 

Hexagon Metrology heeft aangekondigd dat het SENMATiQ universele sensorinterfacesysteem voor Leitz-coördinaatmeetmachines (CMM's) met zeer hoge nauwkeurigheid vanaf het eind van deze maand te bestellen is. Het langverwachte systeem dat in mei dit jaar bij Control 2015 in Stuttgart, Duitsland, voor het eerst werd gepresenteerd, maakt volledig automatisch verwisselen van sensoren mogelijk binnen onderdelenprogramma's.

 

De SENMATiQ-interface is ontworpen om programmering eenvoudiger te maken, terwijl de uptime en productiviteit van de machine maximaal benut worden. De interface is rechtstreeks geïntegreerd in de holle as van de CMM en gebruikt een mechanisch laadsysteem om de sensor te gebruiken zonder tussenkomst van de waarnemer. Een ingebouwd taster-identificatiesysteem herkent de sensor meteen en controleert de status ervan. Er hoeft dus niet gekalibreerd te worden tussen verwisselingen. De data die elke sensor verzamelt worden samengebracht in dezelfde softwaresessie. Zo krijgen gebruikers een compleet overzicht van het werkstuk door middel van de beste verkrijgbare sensor voor elk aspect en kenmerk.

 

SENMATiQ is gebaseerd op een universele sensorschakelaar en intelligente sensormodule, en biedt ruimte voor alle algemene sensortypes, inclusief analoge scansensoren, optische en visuele sensoren. Het interfacesysteem zorgt ook voor eenvoudige integratie van aanvullende sensoren, voor een flexibele en toekomstbestendige oplossing waarmee complexe meetuitdagingen verwerkt kunnen worden op één CMM.

 

"In de hedendaagse slimme productie-omgevingen, is het beschikbaar hebben van de juiste sensor op het juiste moment erg belangrijk voor de efficiëntie. SENMATiQ biedt deze flexibiliteit zonder de werklast van de waarnemer te verzwaren, wat zorgt voor een echt positieve impact op productiviteit," vertelde Micha Neininger, Sensors Product Manager bij Hexagon Metrology.

 

De SENMATiQ-sensor gereedschapset omvat de scantaster HP-S-X5 3D; deze kan stylusopzetstukken van maximaal 500 mm aan. Tevens is de gemotoriseerde indextasterkop HH-AS-2.5 verkrijgbaar met scansensor HP-S-X1 en de PRECITEC LR optische sensor voor contactloze metingen op matte, reflecterende, glazen of transparante materialen. SENMATiQ zal vanaf 26 augustus 2015 wereldwijd verkrijgbaar zijn als optie bij bestellingen van de nieuwe Leitz CMM.

 


 

 Hexagon is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform

Deel uw nieuws!

Mikrocentrum publiceert over ontwikkelingen in de markt, eigen activiteiten, High Tech Platformleden en (event)relaties.

Is u iets opgevallen in het nieuws of wilt u uw visie delen in de vorm van een blog?

Tip de redactie!