Jong Genks bedrijf print hippe brillen in 3D

Mikrocentrum,  2 december 2015
Tenco 3D geprinte bril

Het Belgische 3D-printbedrijf Tenco gaat met haar 3D-printers de brillen op maat fabriceren voor het nieuwe  mannenmerk Boulton Eyewear uit Amsterdam. Het 3D-bestand wordt opgemaakt op basis van zelf genomen foto’s door de klant, bijvoorbeeld met een smartphone.


Het jonge Tenco is in feite gespecialiseerd in het 3D-printen van kunststoffen onderdelen voor de industrie, zoals onderdelen voor modelbouw, voor lichtschakelaars of de medische industrie. Maar af en toe permitteert het bedrijf van Tom Castermans zich een zijstap.

 

Eerder ging het 3D-printbedrijf al een alliantie aan met juwelier EtoileMaastricht, om kindertekeningen via 3D-printing om te zetten in een uniek juweel. Ook nu is Tenco tegen een partner in Nederland gebotst. Boulton Eyewear heeft een portefeuille van vijf modellen voor mannen uitgebouwd.


Om de bril perfect te doen passen, word de klant gevraagd om met zijn smartphone een aantal foto’s vanuit verschillende hoeken van het eigen gezicht te maken. Op basis van die foto’s wordt een 3D-bestand opgemaakt dat bestaat uit honderden datapunten. Met dat bestand gaat Tenco aan de slag, om de perfecte bril te maken. De klant kan kiezen voor een zonnebril of monofocale bril op sterkte.


Voor het aanmaken van de op maat gemaakte brillen brengt Tenco zijn 3D-printers in stelling. Tom Castermans van Tenco vertelt:

“Na overleg waren onze partners van Boulton Eyewear ervan overtuigd dat wij daarvoor de perfecte technologie in huis hebben. Wij zorgen niet enkel voor het printen van de bril, maar ook voor afwerking, coating en het eventueel aanbrengen van logo’s.”


Tenco is niet de eerste die brillen in 3D print. Bijna twee jaar geleden sloot het Zonhovense Melotte al een samenwerkingsverband met het Brugse brillenhuis van Patrick Hoet voor de productie van een beperkt aantal designmodellen, maar dan wel in titanium.


Tenco DDM is lid van het Mikrocentrum High Tech Platform