• 3 mei 2023
  • Leestijd: 5 minuten

Een gecombineerde opleiding voor een gemengde groep: bij Madern werkt het

Madern Opleidingscase min

In 1954 begonnen als graveerspecialist, is het Nederlandse familiebedrijf Madern uit Vlaardingen inmiddels uitgegroeid tot een internationaal opererende gereedschapsmakerij. Om te blijven voldoen aan de speciale eisen en wensen van de markt, is continue bijscholing van groot belang. Oscar Boere (Productiemanager bij Madern) vroeg Mikrocentrum naar een speciale cursus, namelijk een combinatie van de Cursus Tekeninglezen en Vorm- en plaatstoleranties voor productie. Na afloop van de cursus spraken we hem, samen met een aantal deelnemers en docent André Heesterbeek.

Over Madern

Sinds de oprichting van Madern als graveerspecialist, verschoof de kerncompetentie in die periode naar de productie van high-end roterende matrijsgereedschappen voor de kartonnen verpakkingsindustrie. De vergaarde kennis en expertise brachten ook de oude vertrouwde roots, graveertechnieken, naar de hoogst mogelijke kwaliteit. Zo werkt Madern aan een breed scala projecten voor klanten in heel Europa. In een bedrijf als Madern is kennis van tekeninglezen en vorm- en plaatstoleranties een absolute noodzaak, aldus Oscar Boere. “De afgelopen tijd hebben we veel nieuwe productiemedewerkers aangetrokken. Daar zijn we erg blij mee, zeker in deze lastige tijden. Sommigen beschikten over de juiste vooropleiding en ervaring. Voor de groep die daar meer kennis in kon gebruiken, hebben we deze cursus geïnitieerd.”

De vertaalslag naar de klant maakt deze cursus bijzonder” Mart Mijnsbergen, Programmamanager Opleidingen

Behoefte op de werkvloer centraal

Mart Mijnsbergen, Programmamanager Opleidingen Mikrocentrum, benadrukt het bijzondere karakter van deze opleiding. “Als Mikrocentrum bieden we een uitgebreid pakket aan technische opleidingen aan. Vaak met open inschrijving. Maar het zijn de specifieke cases zoals bij Madern, waarbij we meer maatwerk bieden. Dan kijken we naar de wensen en vragen van de klant en nemen deze mee in de cursus. We zijn bij Madern dus uitgegaan van de behoefte op de werkvloer. Die vertaalslag naar de klant maakt deze bedrijfsinterne cursus bijzonder.”

Praktische oefeningen

De bedrijfsinterne cursus bedroeg in totaal vier dagen, en behandelde alle benodigde basiskennis inclusief praktijkvoorbeelden uit de praktijk van Madern zelf. Oscar: “De praktische oefeningen helpen onze medewerkers om de leerstof goed te begrijpen en te doorgronden. Tijdens het onderdeel Tekeninglezen hebben we vooral aandacht besteed aan stuklijsten, lijnsoorten, projectie methoden en aanzichten. Maar ook de betekenis van schrift- en maataanduidingen op een tekening, maattoleranties en ruwheidsaanduidingen kwam aan bod.”

De praktische oefeningen helpen om de leerstof goed te begrijpen en te doorgronden.Oscar Boere, productiemanager Madern

Inzicht

Het meest interessante onderdeel van de cursus was Vorm- en plaatstoleranties, als we de cursisten hiernaar vragen. Zo vertelt Donnely van der Graaf dat deze cursus hem veel inzicht heeft gegeven. “Vooraf had ik weinig kennis over vorm- en plaatstoleranties. Maar nu snap ik de aanduidingen op een tekening, dat is echt heel fijn werken!” Zijn collega Daniel van Leeuwen kan dat beamen: “Nu zie ik pas hoe belangrijk kennis over dit onderdeel in mijn werk is. Mede dankzij de goede docent, André Heesterbeek. Zijn begeleiding heeft me zeer geholpen.”

Bevlogen docent

Inderdaad, het succes van een cursus hangt voor een groot deel af van degene die de cursus geeft. Met een bevlogen docent als André Heesterbeek zit dat wel goed! Zelf kijkt hij terug op een geslaagde cursus, met een hele gemotiveerde groep. André: “Het is heel prettig om aan gemotiveerde mensen les te geven. Door de combinatie van vakken kon ik een goed fundament leggen voor de gehele cursus. Hierdoor kon ik de deelnemers met verschillende opleidingen, werkervaring en niveaus naar het gewenste niveau brengen. Het was een leuke uitdaging om zo’n gedifferentieerde cursus aan deze groep te geven.”

Onderscheidende cursus

Dat maakt deze cursus ook meteen onderscheidend. “De gecombineerde cursus was speciaal voor Madern gemaakt, waarbij alle onderdelen waren afgestemd op hun wensen. De verhouding theorie en praktijk was zo afgestemd dat de deelnemers zowel in de les als thuis hun opdrachten konden maken. Zo bleef de hoeveelheid lesmateriaal goed te behappen, en kon ik bekijken of de lesstof goed was begrepen. De opdrachten werden steeds in de les behandeld en daar waar nog hiaten waren kon ik deze via een stukje herhaling wegnemen.”

Normaal gesproken sluit men de cursus af met een examen. Hier kozen we voor een andere aanpak. André: “We hebben hier samen met de deelnemers de gemaakte opdrachten besproken. Door de deelnemers gerichte vragen te stellen, kreeg ik een heel goed beeld van het eindniveau van de deelnemers. Deze varieert van voldoende tot zeer goed, waarmee we concluderen dat de gestelde doelen bereikt zijn!”

Geweldig om met deze gevarieerde groep te mogen werken” André Heesterbeek, docent

Geweldige ervaring

Al met kijkt André terug op een mooie cursus. “Het was een geweldige ervaring om met deze gevarieerde en zeer gemotiveerde groep te mogen werken. De interactie met en tussen de deelnemers was zeer plezierig, en alles verliep in een goede sfeer. Ook de locatie en faciliteiten op het bedrijf in Vlaardingen waren fantastisch!”

Oscar Boere concludeert dat de cursus Madern veel goeds oplevert: “Door te investeren in de verbeterde kennis van onze medewerkers, borgen we de kwaliteit van onze producten en verlagen we de kosten van afkeur. Dan is ons doel bereikt!”