• 8 augustus 2016
  • Leestijd: 3 minuten

Matrijzen B 'Wie zijn de docenten?'

Matrijzen B Docenten

Inmiddels is het docententeam van Matrijzen B veranderd. Wil je meer weten over het huidige docententeam? Bekijk dan het nieuwste artikel via deze pagina. 

Niets is effectiever dan leren van professionals die dagelijks met matrijzen te maken hebben. De materie is namelijk al ingewikkeld genoeg. De cursus bestaat uit maar liefst 17 modules die in 19 lesavonden worden behandeld. Naast deze theorie wordt er in kleine multidisciplinaire teams gewerkt aan groepsopdrachten. Een flinke tijdsinvestering voor de cursisten maar een garantie voor een zeer steile leercurve.

Het docententeam

Het docententeam van Matrijzen B bestaat uit twee vaste docenten; Paul van der Linden van Rompa Group en Dick van de Wetering van NTZ Nederland BV. Ook worden er soms gastdocenten ingezet. Zoals afgelopen jaar Mark Klarenbeek van Pezy Group. Zo is Mark Klarenbeek, na een les over rheologie door Dick van de Wetering, ingezet als gastdocent en heeft simulatiesoftware van Moldflow® behandeld. Hij heeft ter plekke data van één van de ontwerpen van de cursisten in het systeem ingevoerd en vervolgens konden de cursisten via vloeisimulatie zien wat er met het materiaal in hun matrijs zou gaan gebeuren.

Paul van der Linden

Paul van der Linden is docent van de cursussen Kunststof-, matrijs- en spuitgiettechnologie en Matrijzen voor kunststoffen B. ''Ik heb nagenoeg mijn hele carrière in de kunststoffen gewerkt nadat ik in 1976 begonnen bij ben Philips PMF als leerling matrijsmaker. Binnen Philips ben ik na de gereedschap makerij bij de PMF doorgegroeid naar het constructie bureau en later naar productontwikkeling. In de avonduren heb ik mijn HTS Wtb en Bedrijfskunde gehaald. Na ca. 12 jaar heb ik Philips verlaten om bij verschillende spuitgietbedrijven door te groeien van engineer naar Sales Manager. Sinds 2020 ben ik Business Development Manager bij Jalema BV, een productiebedrijf bekend van de kantoorinrichting en -artikelen maar daarnaast ook een eigen spuitgietfabriek.''

Dick van de Wetering

Na de HTS werktuigbouwkunde begon Dick van de Wetering bij DSM op de afdeling ontwikkeling kunststoffen. “Na een jaar kwam ik in de groep die Stanyl (PA 46) ontwikkelde. In deze tijd heb ik de opleiding kunststoftechnologie (post-hbo) afgerond.” Na vijf jaar startte Van de Wetering bij een joint venture van Shell Chemie en Hercules om het nieuwe materiaal DCPD (Metton) in Europa op de markt te zetten. Dit materiaal wordt verwerkt met reaction injection molding-apparatuur en hardt uit in de matrijs. Met dit proces kunnen productgewichten tot meer dan vijftig kilogram worden gemaakt. Na functies als productontwikkelaar bij CurTec en CAD-constructeur bij Multin Technotek werkte hij zeventien jaar bij spuitgietbedrijf Polytec Plastics NL BV als Project Engineer. “In deze periode heb ik veel ontwikkeld voor Inalfa Roof Systems en andere automotive OEM's.” Nu werkt Dick van de Wetering als Manager Engineering bij NTZ Nederland BV, fabrikant van micro filtersystemen voor de automobielindustrie. “Ik verzorg de lessen bij Mikrocentrum graag. Je moet het als docent leuk vinden om over je vak te vertellen.”

Over de cursus

Het maken van een goed product- en matrijsontwerp plus de kostprijscalculaties hiervan vormen een complex proces, waarbij matrijskennis een grote rol speelt. Hierbij opereert u niet alleen, maar in een team. De stappen in het traject van productidee tot eindproduct zijn onderling sterk samenhangend, beïnvloeden elkaar en moeten steeds sneller leiden tot goede eindproducten en spuitgietmatrijzen.

De cursus Matrijzen voor kunststoffen B legt de nadruk op een integrale aanpak van het volledige traject. Gedurende de cursus werkt u in een multidisciplinair team, waarbij u een complete opdracht van productschets en producteisen tot een kunststof spuitgietproduct inclusief spuitgietmatrijs uitwerkt. Hierbij leert u ook om over uw eigen specialisme heen te kijken.

Matrijzen voor kunststoffen B

Tijdens de cursus Matrijzen voor kunststoffen B bent u binnen een multidisciplinair team medeverantwoordelijk om een klantopdracht in alle facetten van het ontwikkeltraject te doorlopen..

Bekijk ons cursusaanbod

Over de schrijver

Barend Blom

Barend Blom

Programmamanager Opleidingen | Mikrocentrum