CursusSubsidie

Machineveiligheid PL en SIL (Module ABD)

De cursus Machineveiligheid PL en SIL geeft u inzicht in de praktische vertaling van de besturingstechnische veiligheidseisen uit de Machinerichtlijn 2006/42/EG en de belangrijkste besturingstechnische normen voor machines. Hoe bouwt u een besturing die voldoet aan de nieuwe PL en SIL eisen?

Deze combinatiemodule is zeer volledig voor engineers die zijn belast met het ontwerp van de besturingstechnische veiligheidsmaatregelen van een machine of productielijn. Ook leert u om deze cursus machineveiligheid om de machinerisico's te beoordelen en tevens de juiste maatregelen te treffen op het gebied van veiligheid voor de (toekomstige) gebruiker!

De cursus is compleet, praktisch en biedt de ontwerper van besturingen precies die handvatten die hij nodig heeft om direct aan de slag te gaan met het ontwerp van veilige besturingen.

Wat leert u tijdens deze cursus?

De combinatie cursus ‘Machineveiligheid PL en SIL‘  is uitermate geschikt voor diegene die de besturing ontwerpt voor een machine of productielijn. U zal daarbij steeds vaker te maken krijgen met het ontwerp van besturingstechnische veiligheidsfuncties. Regelmatig worden ‘safety’ uitvoeringen gebruikt van besturingsmodules zoals de veiligheids PLC’s. Gedurende de cursus leert u  hoe u moet omgaan met de betreffende normen zodat u deze systemen ‘voldoende’ veilig kan maken. Daarnaast leert u ook om uw machine op risico te beoordelen. In deze combinatie volgt u de volgende drie modules:

  • Basis Machineveiligheid, Wet- en regelgeving (module A)
  • Risicobeoordeling en keuze van risicoreducerende maatregelen (module B)
  • Veilige besturingen ontwerpen volgens PL/SIL (module D)

Door te kiezen voor deze combinatie bent u ook nog eens voordeliger uit. Een uitgebreide beschrijving vind u terug bij de afzonderlijke modules.

Voor wie is de cursus Machineveiligheid PL en SIL (Module ABD) bedoeld?

Voor engineers verantwoordelijk voor het ontwerp van de besturingstechnische veiligheidsmaatregelen op een machine of productielijn en die werkzaam zijn bij machine-eigenaren, machinebouwers, systeemintegratoren, contractors of overheden.

Niveau van de cursus

MBO/HBO werk- en denk niveau

Duur

4 dag bijeenkomsten, wekelijks, van 09:00 – 16:30 uur

Bewijs van deelname

Na afloop ontvangt u een bewijs van deelname.

Hobéon SKO-punten

Deze combinatie wordt door Hobéon SKO gewaardeerd met 4 SKO punten.

Een uitgebreide beschrijving vind u terug bij de afzonderlijke modules.

  • Basis Machineveiligheid, Wet- en regelgeving (module A)
  • Risicobeoordeling en keuze van risicoreducerende maatregelen (module B)
  • Veilige besturingen ontwerpen volgens PL/SIL (module D)

Wilt u meer weten over de mogelijkheden om deze cursus bedrijfsintern te organiseren?

Aanpak

We komen vrijblijvend bij u op bezoek, zodat we een goed beeld krijgen van uw organisatie, de doelgroep en uw doelstellingen.

Kwaliteit

Een goede afstemming op uw bedrijfsspecifieke situatie en de inzet van zeer ervaren docenten die hun sporen in de praktijk hebben verdiend. Mikrocentrum is CEDEO-erkend.

Prijs

Het organiseren van een bedrijfsinterne cursus voor meerdere personen levert vaak een interessant prijsvoordeel op.

Resultaat

Uiteindelijk telt het resultaat. Onze persoonlijke en flexibele aanpak, de praktijkgerichte aanpak en bovenal onze ervaren en specialistische docenten dragen bij aan dit succes.

Neem voor meer informatie contact op met:
Wouter Lintsen, w.lintsen@mikrocentrum.nl of telefonisch via +31 (0) 40 296 99 33
Inschrijven Plaats Startdatum Begintijd Eindtijd Prijs Avonden/Dagen
Eindhoven 15-11-2018 9:00 16:30 € 1760 4
Utrecht 21-03-2019 9:00 16:30 € 1760 4

Mikrocentrum werkt met all-in-prijzen. Alle genoemde bedragen zijn exclusief B.T.W. en inclusief lesmateriaal en arrangementskosten.

Leden van het Mikrocentrum High Tech Platform ontvangen 10% korting op de cursusprijs.

Het dag arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een uitgebreide lunch en fris na de middag.
Het middag-avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee, water en een avondmaaltijd inclusief drankje.
Het avond arrangement bestaat uit onbeperkt koffie, thee en water.

veiligschema

Waar mensen werken met machines, apparaten of installaties, daar is machineveiligheid van belang. Enkele rollen die we kunnen onderscheiden zijn:

De machine gebruiker
De gebruiker van machines is verantwoordelijk én aansprakelijk voor een veilige werkomgeving voor zijn werknemers. Maar deze verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid zal hij in de keten van toeleveranciers willen leggen. De machinebouwer is verantwoordelijk en aansprakelijk voor zijn product de machine. Met de machine moet in alle levens- en gebruiksfases veilig te werken zijn. De machine-eigenaar bepaalt daarom bij aanbesteding niet alleen de functionele specificaties, maar dient ook de veiligheid controleren!
Daarnaast zal veiligheid in iedere situatie (tijdens productie, onderhoud, reparatie of modificatie) een punt van aandacht blijven. Indien er werkzaamheden worden uitbesteed bij contractors dan zullen zij hierin hun verantwoordelijkheid moeten kennen.

De machinebouwer, systeemintegrator en contractor
De realisatie van een fabriek of installatie gebeurt vaak door een aantal samenwerkende partijen. De coördinatie ligt bij een partij, de ‘systeem integrator’. Zo ook de realisatie van de
machineveiligheid van losse machines en een het samenstel van machines . De systeem integrator zal daarom zorgen dat toeleverende machinebouwers en contractors voor hun deel de machineveiligheid garanderen.

Overheid
Voor overheden is er een bijzondere verantwoordelijkheid weggelegd. De veiligheid van de burger is in het geding als het gaat om ontwikkeling en beheer van: infrastructuur zoals beweegbare bruggen, sluizen, gebouwen, faciliteiten enz. Omdat de kleiner wordende overheid steeds meer uitbesteedt komt dat vooral neer op goed specificeren van machineveiligheidseisen maar vooral ook het controleren van de toeleveranciers.

Overzicht cursussen machineveiligheid
Verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid voor veiligheid is een hot issue, maar vaak onduidelijk. Wanneer ben je nu fabrikant en wanneer gebruiker? Welke Wet- en regelgeving is van toepassing en voor wie, wanneer en waarom? In een bedrijf zijn vaak meerdere disciplines betrokken bij het aspect machineveiligheid. Daarom hebben wij de cursussen voor u modulair opgebouwd zodat u de van belang zijnde module(s) kunt selecteren! Tijdens de cursussen wisselen theorie, relevante praktijkvoorbeelden en opdrachten elkaar af zodat u direct aan de slag kan.

Onze docenten ‘machineveiligheid’ zijn door de TÜV gecertificeerd als Functional Safety Professionals en dagelijks in de praktijk aan de slag!