Leer veilig werken met machines

Iedere machine die binnen de Europese Unie op de markt wordt gebracht of gebruikt, moet voldoen aan de Europese Machinerichtlijn. Deze richtlijn stelt de veiligheidscriteria vast waaraan machines moeten voldoen. Het is de verantwoordelijkheid van machinefabrikanten of -importeurs om te zorgen voor een gebruikershandleiding, een CE-markering, een technisch constructiedossier en een EG-verklaring van overeenstemming. Daarnaast draagt de toepassing van een Lock Out Tag Out Try Out-systeem bij aan veiliger werken met machines. Al deze aspecten hebben één gemeenschappelijk doel: het verminderen van risico's en het bereiken van optimale veiligheid voor iedereen die met machines werkt.

Ruim aanbod cursussen machineveiligheid

Onze cursussen en evenementen gericht op machineveiligheid bieden antwoorden op belangrijke vragen zoals: Hoe bouw ik een veilige machine? Welke aspecten kunnen mechanisch worden opgelost en welke elektrisch? Hoe bouw ik een besturingssysteem dat voldoet aan de PL- en SIL-eisen? En welke eisen worden gesteld door de Machinerichtlijn en hoe pas ik deze toe?

Tijdens onze cursussen ontdek je het antwoord op deze vragen en leer je jouw machine te beoordelen op risico's, evenals de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen voor de (toekomstige) gebruiker. Het aanbod cursussen machineveiligheid is uitgebreid. We lichten er een paar voor je uit.

Cursus Machineveiligheid A: Machinerichtlijn en CE-markering

De cursus Machineveiligheid A: Machinerichtlijn en CE-markering biedt je in slechts één dag een compleet overzicht van de Europese richtlijnen voor veilig werken met machines. Je leert aan welke eisen jouw huidige machinepark en toekomstige machines moeten voldoen voordat je als fabrikant de CE-markering kunt aanbrengen. Ook behandelen we uitgebreid de stappen die nodig zijn voor het verkrijgen van een CE-markering.

Na afloop van deze cursus heb je inzicht in de belangrijkste eisen uit de Europese richtlijnen die van toepassing zijn op machines of productielijnen. Je bent bekend met de consequenties, inhoud en samenhang tussen de Machinerichtlijn en andere relevante richtlijnen zoals de EMC-, Laagspannings- en arbeidsmiddelenrichtlijn, PED en ATEX. Daarnaast maak je kennis met het CE-markeren van machines, weet je welke stappen er nodig zijn om de markering aan te brengen en ben je bekend met de vereiste CE-documentatie. Lees hier meer.

Cursus Machineveiligheid ABC: machine veilig ontwerpen

Wil je inzicht in de praktische vertaling van de mechanische veiligheidseisen uit de Machinerichtlijn 2006/42/EG en de belangrijkste mechanische veiligheidsnormen voor machines? De cursus Machineveiligheid ABC: machine veilig ontwerpen leert je hoe je veilige machines bouwt, welke aspecten mechanisch kunnen worden opgelost en welke elektrisch. Daarnaast leer je omgaan met de inhoud van de nieuwe PL- en SIL-eisen. Deze cursus bestaat uit de volgende modules:

  • Machineveiligheid A: wet- en regelgeving (CE-markering)
  • Machineveiligheid B: risicobeoordeling en -reductie
  • Machineveiligheid C: voor de constructeur

Door te kiezen voor deze combinatiecursus ben je niet alleen voordeliger uit, maar krijg je ook een compleet overzicht van de kennis en vaardigheden die nodig zijn om veilige machines en productielijnen te ontwerpen en beheren. Het beoordelen van risico's en het treffen van de juiste veiligheidsmaatregelen staan hierbij centraal. Naar de cursus.

Cursus Machineveiligheid F: robotveiligheid

Het gebruik van robots voor geautomatiseerde productie neemt steeds meer toe. Om de Machinerichtlijn in combinatie met robotveiligheid op de juiste wijze toe te passen, is specialistische kennis vereist. Deze kennis omvat niet alleen de robot zelf, maar ook functionele veiligheid in de productieomgeving. Onze verdiepingscursus Machineveiligheid F: robotveiligheid biedt je de inzichten die je nodig hebt op het gebied van robot- en machineveiligheid.

Gedurende deze cursus verdiep je je in de robotnormen en de speciale normen voor geïntegreerde productiesystemen. Je gaat aan de hand van praktijkvoorbeelden zelf actief aan de slag met de lesstof. Neem een kijkje!

Leestip: 6 misverstanden over machineveiligheid

Machineveiligheid is een specialisme dat continu onder druk staat. Veiligheid kost immers geld, denkt men. De kennis ervan is vaak beperkt, onder meer omdat het onderwerp te weinig aandacht krijgt in het technisch onderwijs. Anderzijds groeit de belangstelling dankzij de Europese Machinerichtlijn 2006/42/EG, de invoering van besturingstechnische veiligheidsnormen en de toenemende risicoperceptie in onze samenleving. Over machineveiligheid bestaan echter nog een aantal misverstanden. We schreven er een interessant blog over: 6 misverstanden over machineveiligheid | Mikrocentrum

Schrijf je vandaag nog in!

Onze cursussen zijn ontworpen om jou de kennis en vaardigheden te bieden die nodig zijn om veilig te werken met machines. Of je nu een fabrikant, constructeur, ontwerper of technicus bent, onze cursussen helpen je om te voldoen aan de eisen van de Machinerichtlijn en om veilige machines en productielijnen te ontwerpen, bouwen en beheren.

Bekijk de afzonderlijke cursusbeschrijvingen voor meer informatie over de inhoud en de data van de cursussen. Schrijf je vandaag nog in en investeer in een veilige werkomgeving voor jou en je collega's!  

Cursussen op het gebied van Machineveiligheid